Преди 36 години на днешния ден - 26 април 1986

...
Преди 36 години на днешния ден - 26 април 1986
Коментари Харесай

36 години след Чернобилската авария: Нови предупреждения за опасност

Преди 36 години на днешния ден - 26 април 1986 - се случва най-тежката повреда в историята на нуклеарната енергетика - тази в руската Чернобилска атомна електроцентрала.

Аварията провокира облак от радиоактивни боклуци, който минава над елементи от Съюз на съветските социалистически републики, Източна Европа и Скандинавия. Обширни региони в днешните Украйна, Беларус и Русия са нечисти, а към 200 хиляди души са евакуирани от родните си места.

Строежът на централата стартира през 1970 година , като при настъпването на случая атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в употреба през 1977, 1978, 1981 и 1983 година

На 26 април 1986 година на 4-и реактор се организира обучение на личния състав за прекъсване на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. Това обучение е подбудено ненапълно от случай, станал няколко години по-рано, когато израелска ракета удря иракска атомна централа.

Мощността на реактора е понижена на 1000 MW вместо нормалните за него 3200 MW, с цел да се обезпечи безвредно протичане на тренировката. На процедура обаче изходната мощ пада до 30 MW. При опит да се възстановят мечтаните в началото 1000 MW, концентрацията на ксенон-135 (ксенонова/йодна яма) лимитира мощността до към 200 MW. След поредност от събития и решения на операторите в централата в границите на няколко секунди мощността на реактора скача до към 30 000 MW. Това води до гърмеж. Следва радиоактивно замърсяване, което е резултат от огъня, който разпръсква радиоактивните частици високо в атмосферата.
 Ади Рош
На 36-ата годишнина от повредата в Чернобил благотворителната организация предизвестява за нова радиационна опасност .

Ирландката Ади Рош основава директно след повредата.

Днес тя разяснява повредата във Фейсбук акаунта на организацията и съобщи, че съветската инвазия в Чернобилската неразрешена зона е провокирала втора „ невидима “ война :



Преди 36 години на днешния ден, в 01:23 сутринта на 26 април 1986 година , поредност от събития в реактор № 4 на Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна докара до детонация и смъртоносно радиоактивно замърсяване в нощното небе, а ветровете го разпръснаха надлъж и нашир... с ужасяваща скорост и по този начин провокираха най-тежката нуклеарна злополука в света. “

„ Днес си спомняме за жертвите на това злополучие и по какъв начин те са изправени пред опасността от „ втори Чернобил “, 36 години по-късно. “

Катастрофалната съветска инвазия в Украйна, която стартира в Чернобилската неразрешена зона през февруари , евентуално провокира втора „ невидима “ война, защото радиоактивността в Чернобилската зона още веднъж се изхвърля в атмосферата. “

Изтъкнатият академик и специалист по въпроси, свързани с Чернобил, професор Юрий Бандажевески , открива, че заради тежката военна инвазия в района и разстройствата, породени на околната среда, жителите на Чернобилския район сега са изложени на радиоактивност, която е била наново освободена. “

Мнозина считат, че повредата в Чернобил се е случила доста от дълго време и към този момент не съставлява никаква опасност, написа още тя. "Сега обаче сме очевидци, че действителността е напълно друга. "

" Чернобил не е нещо от предишното ; Чернобил „ е вечно “ и неговото влияние в никакъв случай не може да бъде отменено; радиоактивният отпечатък от Чернобил е вграден в нашия свят вечно и милиони хора към момента са наранени от смъртоносното му завещание. "

В този ден ние споделяме на жертвите на Чернобил: вие не сте забравени, вие не сте без значение , написа още тя. "Ще продължим да вършим всичко по силите си, с цел да се грижим за вас и да ви пазиме, ние сме ваши братя и сестри, вашата болежка и страдалчество са наши. "

" Днес още веднъж възпламеняваме свещта на НАДЕЖДАТА за скъпите хора и земя на Украйна и им споделяме ...вижте! Пламъкът не угасва, свещта на вярата към момента свети... събирайте мощ от нейната светлина и топлота. Не сте забравени...не сте сами...вие сте измежду другари и съседи, които ги е грижа и които желаят да споделят вашето тежко състояние и обезсърчение. Не единствено с хубави думи, а с позитивни и изменящи живота начинания на деяние, тъй като постоянно има НАДЕЖДА! Ще продължим да бдим над почтените жертви на Чернобил; Ще продължим да следим Украйна. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР