Преди 30 години те напускат хаотичния Ню Йорк, за да

...
Преди 30 години те напускат хаотичния Ню Йорк, за да
Коментари Харесай

В селото на американските мюсюлмани

Преди 30 години те напущат безредния Ню Йорк, с цел да основат общественост, в която да живеят спокойно и умерено с децата си. Днес жителите на тази мюсюлманска колония в община Томпкинс се опасяват за живота си.

Мирни хора или терористи?

Малко селце на 190 км северозападно от Ню Йор к: деца тичат по улицата, кокошки кълват из тревата… „ Добре пристигнали в Ислямбърг “ - написа на табелата на входа на селцето. Всичко наподобява повече на селска идилия, в сравнение с ислямистка терористична организация. Но таман такива обвинявания все по-често се насочат към жителите на селището в община Томпкинс, щата Ню Йорк.
 мюсюлмани Thinkstock/Getty Images
Трето потомство американци

Селището е учредено от последователи на пакистанския свещеник шейх Мубарак Гилани – най-вече афро-американски преселници от второ и трето потомство. Децата се образоват в домашни условия. Единственият им допир с външния свят е посредством локалните спортни клубове.

Всички се познават

Ислямбърг е скътан в полите на Кетскил Маунтин. Криволичещ чакълен път свързва селището с външния свят. Семействата, които живеят на това място, пазарят най-необходимото от дребния супермаркет, а в локалната джамия се събират за постоянните молебствия. Хората тук се познават между тях – до неотдавна никой не заключваше външната си врата.
 мюсюлмани Thinkstock/Getty Images
Джихадистко гнездо?

Напоследък Ислямбърг е обект на засилващи се рецензии. Блогът " Freedom Daily " да вземем за пример твърдеше, че инспекция, разпоредена от президента Тръмп, е разкрила Ислямбърг като „ най-големия американски призрачен сън “ – селището било лагер за образование на джихадисти. Това след това беше опровергано от уеб страницата за инспекция на обстоятелствата „ Snopes “.

С всички средства

Но офанзивите се водят освен с подправени вести. През 2015 година в щата Тенеси беше задържан мъж, призовавал да се опожари джамията в Ислямбърг. Това стана откакто рокерите от " American Bikers Against Jihad " бяха посетили мюсюлманското населено място. Кметът Рашид Кларк уверено се опълчва на всевъзможен тип екстремизъм.

" Тук няма никакъв проблем "

Местната полиция също отхвърля обвиняванията на десните. „ Хората тук са американски жители и живеят на това място от над 30 години. Те са построили това населено място и контактуват и с хората извън. Тук не съществуват никакви проблеми “, съобщи шефът на полицията Джеймс Барнс.

" Къде тук е джихадът? "

Критиките са отправени основно против „ Мюсюлманите на Америка “, чието седалище се намира таман в Ислямбърг. Според американското държавно управление, те са правоприемник на работилата през 1980-те години престъпна организация „ Джемаа ал-Фукра “. Членовете на „ Мюсюлманите на Америка “ отхвърлят сходно нещо. „ Ако от 30 години насам се образоваме за джихад, за какво той още се бави? “, питат те.

Не пречат никому

Жителите на Ислямбърг са обезверени от непрекъснатите прояви на неприязън и обвиняванията, че селото им е развъдник на тероризъм. „ Та те не пречат никому да живее умерено в тази страна, тъй като се водят тъкмо от това предписание “, споделя Сали Зигърс, издателка на локалния вестник " Hancock Herald ".

Молитва за бъдещето

Но враждебните дейности против мюсюлманите в Ислямбърг на стопират. Адвокатката Тахира Кларк се моли за положителното на общността. Тя се надява, че ще бъде потърсена отговорност за всички действия. А до момента в който това стане, жителите на Ислямбърг ще би трябвало да се научат да заключват вратите си.
Автор: Хелена Вайзе

Още по тематиката:

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР