Преди 30 години приключва една кървава драма. Щурмът срещу сектата

...
Преди 30 години приключва една кървава драма. Щурмът срещу сектата
Коментари Харесай

30 години след кървавата драма в Тексас с множество убити и българската връзка

Преди 30 години завършва една кървава драма. Щурмът против сектата " Клонка Давидова " на самообявилия се избавител Дейвид Кореш приключва с голям брой убити. Как се стига до тази покруса, в която има и българска връзка?

Изминаха 30 години от щурма против сектата " Клонка Давидова " край Уейко, щата Тексас. Но и до през днешния ден радикални детайли в Съединени американски щати се възхищават на съпротивата, която придвижването оказа на управляващите. " Това, което се случи в Уейко, сподели на доста от хората, които са последователи на правото да се носи оръжие, че държавното управление е решено да им го отнеме ", споделя Кевин Кук, създател на преди малко излязлата книга " Въстанието Уейко “. С други думи: в случай че не сте с държавното управление, ще бъдете премахнати.

Обсадата на Уейко продължава 51 дни

Трагедията край Уейко си остава един от най-спорните моменти в новата американска история. Не всички знаят обаче, че придвижването, от което поражда “Клонка Давидова ”, е учредено от българина Виктор Хутев, който на 22-годишна възраст емигрира в Съединени американски щати. През 1919 година той става член на Църквата на адвентистите от седмия ден, чиито почитатели имат вяра във Второто пришествие на Христос.

Хутев стартира да води свои съботни проповеди, само че през 1929 година е отстранен от църквата. Междувременно той притегля от ден на ден почитатели, които са уверени, че един ден Давидовото царство ще бъде възобновено.

През 1935 година Хутев и неговите почитатели се откриват наоколо до град Уейко, Тексас. Роденият в България нравствен лидер притегля от ден на ден почитатели, които по-късно ще се нарекат “давидийци ” - съгласно тяхната религия, че един ден Давидовото царство ще бъде възобновено.

Драмата стартира в края на февруари 1993 година, когато полицейски елементи желаят да претърсят имението на сектата “Клонка Давидова “ край град Уейко в щата Тексас, с цел да арестуват нейния водач Дейвид Кореш по обвиняване в незаконно владение на оръжия. В ранчото са се барикадирали повече от 100 негови почитателите - мъже, дами и деца. Завързва се престрелка, в която умират четирима от служителите на реда и шестима членове на сектата. Самият Кореш е тежко ранен, което обаче не му пречи по време на престрелката да продължи да цитира пасажи от Библията.

33-годишният тогава Кореш се обявявал за оракул. Неговите последователи вярвали в апокалиптичните му предсказания за идния завършек на света. Кореш си запазвал правото да поддържа полови връзки с всички дами в групата, доста от които забременяват от него - в това число и млади девойки.

Кири Джуел, млада членка на сектата, по-късно споделя по време на чуване в Сената за нейна другарка, която на 14-годишна възраст става " брачна половинка " на Кореш и ражда дете. Според американското законодателство това е обезчестяване на малолетна. Поради това я криели по време на бременността ѝ.

Десетки жертви

Обсадата продължава общо 51 дни. Кореш взема решение да пусне няколко деца на независимост, само че останалата част от общността отхвърля да излезе от ранчото. ФБР употребява сълзотворен газ, с цел да принуди членовете на сектата да изоставен постройката, само че и това не дава резултат. Часове по-късно избухва пожар, при който умират 76 души, доста от които деца. Това е най-смъртоносният ден в историята на ФБР, показва немската медия АРД.

За крайнодесните критици на държавното управление, за поддръжниците на правото да се носи оръжие и за други самопровъзгласили се патриоти Уейко е бил апел и ентусиазъм за въоръжен протест против държавното управление. На втората годишнина от нещастието в Уейко един някогашен боен взриви бомби пред държавна постройка в Оклахома сити – тогава починаха 168 души, доста от които деца. Авторът на „ Въстанието Уейко “ Кевин Кук прокарва и различен паралел - към 2021 година, когато на 6 януари хиляди последователи на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, уверени, че корумпираният хайлайф им е откраднал изборите.

Сектата е учредена от български бежанец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР