Преди 30 години, на 19 юни 1987 год. под звуците

...
Преди 30 години, на 19 юни 1987 год. под звуците
Коментари Харесай

Ден на дарителя

Преди 30 години, на 19 юни 1987 год. под звуците на “Върви народе възродени ” Националният музей “Земята и хора ” отвори порти за първите си гости и годишно на тази дата празнува своя Ден на донора.

Създаден през 1986 година, посредством великодушните дарения на 90 български и задгранични учени, интелектуалци, колекционери и 65 институции и компании, музеят се трансформира в храм на дарителството. Броят на донори и спомоществователи на музея непрестанно нараства с цел да доближи през 2018 год. 751 частни лица и 237 институции и компании.

През 1983 год. Илия Делев, единственият изследовател и колекционер на великански кристали в света демонстрира в Париж своята сбирка от Бразилия. След невероятния триумф на изложбата родолюбивият българин дава на 22 април 1985 год. подаяние от 53 великански кварцови кристала на ДОО “Фонд 13 века България ”, с изискването те да бъдат експонирани в неговата татковина България, оповестяват от музея.

За намиране на подобаваща експозиционна зала Комитетът за просвета (Министерство на културата), отпред с Георги Йорданов, поставя старания и избавя плануваните за опустошение здания на военния Арсенал в София, издигнати през 1896-1898. С Указ на Министерския съвет от 01.01.1986 година е основан Национален музей “Земята и хората ”, за чиито потребности е предоставена избавената Голяма коларска работилница на Арсенала. С труда на проектанти и художници от Института за паметниците на културата и финансиране от ДОО “Фонд 13 века България ” остарялата постройка е реставрирана и приспособена за потребностите на новосъздадения музей. Така огромната постройка на военния Арсенал в София приютява втората в света сбирка от великански кварцови кристали и става храм на минералите.

Към гигантските кристали на Илия Делев бързо се прибавят даренията на десетки български учени, колекционери, интелектуалци, минно-добивни предприятия и организации. Във фондовете на музея постъпват научните сбирки на доцент Михаил Малеев, проф. Богдан Богданов, Леонид Ратиев, проф. Ангел Кунов, проф. Иван Начев, проф. Мария Желязкова; Колекциите от български и непознати минерали на Александър Диков, Никола Зидаров, Димитър Ноков, Антон Иванов, Димитър Сокеров; Сбирката от монокристали от Институт по минералогия и кристалография - БАН; Дарения от някогашните Държавна фирма “Горубсо ”, Държавна фирма “Кремиковци ” и влиятелните компании Premier Diamond Со. Belgium, English China Clay, Boliden, Sweden и доста други.

Илия Делев прави още две дарения, включващи великански кварцови кристали, аметистови геоди, скъпоценни камъни (изумруд, топаз, турмалин, ахати) и други

Ежегодно на 19 юни 1987 год., в Деня на донора, екипът на Националния музей “Земята и хората ”, показва новите приходи във фондовете пред своите другари.

На 19 юни 2018 година ще бъдат връчени благодарствени свидетелства на донори, спомоществователи и доброволци на музея. Гостите, приятелите и екипът на Националния музей „ Земята и хората “ ще имат опция да се насладят на музикалния подарък на изтъкнатия на лауреати на музикалния конкурс „ Музиката и Земята “.

В Изложба „ Нови приходи ”, открита на 19 юни 2018 год. са показани както дарения на минерали и първични материали, по този начин и експонати от теренни проучвания на експертите на музея.

Нов миг е дарителска акция измежду нашите другари във Facebook в интерес на музея. В резултат на това посредством пощальон получихме доста дарения от Димитровград, Пловдив, Варна, Момчилград, Кърджали, Хасково, Гърция, София. Сред имената на донорите са Петър Малинов, Здравко Стефанов, Георги Пенев, Кирил Анадолиев, Кирил Дачев, Златка Станчева, Атанас Запрянов, Николаос Дафнис и Асимина Склари, Стоян Стоянов и други Тези дарения са главно от ахати от региона на Родопите и са експонирани в две витрини.

Най-атрактивната част от експозицята са астероиди от Мароко и Аржентина, дарени от Георги Пенев. Експонирани са и: турмалин с лепидолит, от Мозамбик, подаяние от Алксандър Диков; манганови конкреции от Атлантически океан, дарени от Вълкана Стоянова; авторски мостри на редки минерални типове от целия свят, дарени от откривателя на минерали Игор Пеков; редки минерали, подаяние от Германия, подаяние от Маркус Войгт.

В експозицията, наред с минералите могат да се видят автентично писмо на първия български геолог проф. Георги Златарски (1883г.), теренни описания (1912г.) и персоналния алтиметър (уред за премерване на надморски височини) на проф. Георги Бончев, дарени на музея от доцент Руслан Костов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР