Преди 30 години, на 12 март 1989 г., британски компютърен

...
Преди 30 години, на 12 март 1989 г., британски компютърен
Коментари Харесай

Колко широко разпространен е всъщност интернетът?

Преди 30 години, на 12 март 1989 година, английски компютърен академик несъзнателно влезе в историята, като постави основите на това, което по-късно ще стане известно като Световната мрежа. Тим Бърнърс-Лий, който по това време работи в Европейската организация за нуклеарни проучвания (CERN), раздава отчет на своите сътрудници, озаглавен " Управление на информацията: предложение ", в който предлага да се сътвори мрежова хипертекстова система, която да помогне на CERN да ръководи и споделят информация в границите на своята организация.

" Трябва да работим за единна универсална обвързвана осведомителна система ", написа в заключението си Бърнърс-Лий, добавяйки, че " задачата е да се даде опция да се сътвори място, където може да се откри всякаква информация и да се направи информация и би трябвало да има метод за намиране на информацията по-късно. Резултатът би трябвало да бъде задоволително добър, с цел да може в случай че информацията надвиши сериозния предел да е допустимо разгръщане на схемата тъй че да стане допустима разширената приложимост. Макар че това звучи като фантастика тогава, през идната година Бернерс-Лий вкарва термина WorldWideWeb в друго предложение със съавтор Робърт Калиау, което към момента е ориентирано към научната общественост, а не към международната общност.

Въпреки че е възприеман за вездесъщност, 30 години след рождението си, World Wide Web не е толкоз универсално наличен, както твърди името му. Според последните оценки на Международния съюз по далекосъобщения, организация на Организация на обединените нации, профилирана в осведомителните и информационните технологии, единствено 51 от 100 жители на света са употребявали интернет през 2018 година

Докато достъпът до интернет в райони като Северна Америка и Европа се е трансформирал в услуга, която не е по-различна от електричество и течаща вода, хората в по-слабо развитите райони постоянно към момента нямат достъп до това, което може да се трансформира в най-важния източник на информация за нашето време. Това се показва във обстоятелството, че проникването на интернет варира от 81% в развитите страни до 45% в разрастващите се страни и по-малко от 20% в най-слабо развитите страни в света.

 

money.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР