Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път.

...
Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път.
Коментари Харесай

Радев посочи причините, тласнали България към материална и духовна бедност

" Преди 30 години България пое с възторг по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически разтърсвания, за които българите заплатиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската просвета и обичаи са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна беднотия ".

Това написа президентът Румен Радев в профила си във " Facebook " във връзка 30 година от прехода.

" Осъзнахме, че смяната е сложен развой, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към народна власт и пазарна стопанска система към момента будят повече паника, в сравнение с утешение ", написа още той.

Според него страната ни е направила значим геополитически избор, само че това не е съумяло да сложи трайни основи за господство на закона, разделяне на управляващите и независимост на словото. Поради тази причина, съгласно него, политическите констатации не престават да се разминават с действителността на болшинството жители.

" Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на публичните услуги не престават да прогонват младите и лишават от бъдещето ни ", сигнализира той.

Радев има вяра, че би трябвало да се вземат решения, които дава отговор на актуалните действителности, а през последните години израснаха генерации, които не се интересуват от остарели идеологии.

" Нашите деца изискват да приказваме за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи ", прикани той.

Румен Радев уточни и рецептата България да се трансформира в естествена европейска страна с висок стандарт и качество на живот.

" Трябва да подсигуряваме необратимост на демократичните процеси, господство на закона, бистрота и успеваемост на институциите, създаване на нова политическа просвета и образуване на свободно и овластено гражданско общество ", има вяра държавният ни глава и добави, че действителната смяна зависи от нас.

" Отстояването на демокрацията изисква ежедневна воля против всеки опит за замяна. Изисква да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от личната им страна и оставят малко на брой да вземат решение на мрачно нейното бъдеще. Няма мощ, която да устои на сплотения към идеята да възроди страната си и да отстоява достолепието си български народ ", заключава Румен Радев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР