Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път.

...
Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път.
Коментари Харесай

Румен Радев: Промяната е труден процес, не еднократен акт

" Преди 30 години България пое с възторг по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически разтърсвания, за които българите заплатиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската просвета и обичаи са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна беднотия ". Това написа във Фейсбук президентът на България Румен Радев във връзка 10 ноември.
" Осъзнахме, че смяната е сложен развой, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към народна власт и пазарна стопанска система към момента будят повече паника, в сравнение с утешение ", продължава той. 
" България направи своя значим геополитически избор, само че не съумя да построи трайни основи за господство на закона, разделяне на управляващите и независимост на словото. Затова и през днешния ден политическите констатации не престават да се разминават с действителността на болшинството жители. Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на публичните услуги не престават да прогонват младите и лишават от бъдещето ни.
Необходимо е да търсим решения, съответни на актуалните действителности. През последните години израснаха генерации, които не се вълнуват от остарели идеологеми. Нашите деца изискват да приказваме за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи.
Ако желаеме България да се трансформира в естествена европейска страна – с висок стандарт, качество на живот и сигурност, би трябвало да подсигуряваме необратимост на демократичните процеси, господство на закона, бистрота и успеваемост на институциите, създаване на нова политическа просвета и образуване на свободно и овластено гражданско общество.
Реалната смяна, която да осмисли живота и да даде вероятност на всеки български жител, зависи от всички нас. Отстояването на демокрацията изисква ежедневна воля против всеки опит за замяна. Изисква да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от личната им страна и оставят малко на брой да вземат решение на мрачно нейното бъдеще. Няма мощ, която да устои на сплотения към идеята да възроди страната си и да отстоява достолепието си български народ. ", приключва президента.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР