Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха.

Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. ...

Президентът: Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.


Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад. Това каза държавният глава Румен Радев в обръщение към народа, излъчено тази вечер по БНТ и БНР.

Убеден съм, че заедно няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност, каза държавният глава, като добави, че всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието, каза президентът Румен Радев.

Утре е 10-ти ноември. Преди 29 години от тази дата започна преходът, напомни президентът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане, отбеляза Радев.

По думите му 29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени. Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва.

Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират, каза президентът. По думите му решенията се вземат на тъмно, често еднолично. "Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък.", каза държавният глава.

Той добави, че демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото, която, по думите му, не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека, каза още държавният глава в обръщението си към народа.

Източник: standartnews.com