Преди 28 години, на 10 ноември 1989 г., започва прехода

...
Преди 28 години, на 10 ноември 1989 г., започва прехода
Коментари Харесай

28 години от "дворцовия преврат" в БКП

Преди 28 години, на 10 ноември 1989 година, стартира прехода към народна власт и пазарна стопанска система  у нас, откакто комунистическият деспот Тодор Живков подава оставка след 35 години отпред на Българска комунистическа партия и страната.

Всичко стартира ден по-рано - на 9 ноември, когато пада Берлинската стена. Тогава висшите партийни функционери ген. Добри Джуров, проф. Йордан Йотов и Димитър Станишев отиват в кабинета на Живков, с цел да го убедят самичък да се отдръпна от властта и това да бъде обявено на съвещанието на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Причината е напън от Москва.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съюз на съветските социалистически републики стартира развой на перестройка и България също афишира курс към преустрояване. За първи път обаче се появяват разлики сред Тодор Живков и руски началник.

По време на диалога пред партийните си приятели той споделя, че ще подаде оставка. Но на пленума, който стартира сутринта на 10 ноември, Живков явно се надява да му се размине. Произнася отчет за преустройството на стопанската система " по посока на пазарния механизъм, комбиниран с планово начало " и даже не наподобява обезпокоен. По-късно е дадена е отмора, по време на която към този момент мълвата, че се чака Живков да бъде свален от власт, се популяризира.

Според свидетелства на тогавашни високопоставени партийни функционери, Политбюро е разискало и решило без наличието на Живков на 9 ноември освобождането му от партийните и държавните постове.

За нов общоприет секретар на Българска комунистическа партия е препоръчан Петър Младенов - най-дългогодишният външен министър на страната. 

Още на 11 ноември потисканата до този миг съпротива се засилва. В редакцията на сп. " Социологическа мисъл " се събират 50-на души от Клуба за поддръжка на гласността и преустройството и " Екогласност ". Сред тях е бъдещият първи демократично определен президент - доктор Желю Желев.

" Имаше клюки за придвижване на танкове към София, за заплаха от опозиция на генерали и доближени на Живков. Тогава думата " народна власт " още не можеше да се произнася свободно, да не приказваме за " Долу Българска комунистическа партия ! ". Този девиз се появи чак при започване на януари 1990 година ", споделя Димитър Луджев, едно от основните настоящи лица при започване на прехода.

Въпреки това, вземат решение да създадат протест в поддръжка на народна власт та и политическите и стопански промени. На 17 ноември, на съвещание на Народното събрание, излъчено директно по националната малкия екран, Младенов е определен за ръководител на Държавния съвет.

Още на другия ден се организира първият свободен протест, проведен от КТ " Подкрепа " и " Екогласност ", на площада пред храм-паметника " Свети Александър Невски ". В тези условия Петър Младенов поема курс към цялостно отказване на режима, към който е бил част до тогава.

Първите свободни и демократични избори след над 45 години комунистически режим се организират повече от половин година по-късно - на 10 и 17 юни 1990 година Междувременно, през януари 1990 година, вътрешният министър ген. Атанас Семерджиев издава строго секретна заповед - да бъдат унищожени досиетата на Държавна сигурност. Тайната интервенция цели  Българска комунистическа партия да резервира контрола на своя агентурен апарат и да прочисти архивите от компрометиращи материали.

В същото време новата остаряла власт продължава да се пробва да се разграничи от Тодор Живков , който единствено два месеца се радва на оставените му екстри - лична пенсия, защита, " Мерцедес " и вила. На 18 януари 1990 година той е задържан. На 4 септември 1992 година Върховният съд му постанова присъда от 7 години затвор за нелегално разпределяне на пари за представителни потребности на държавния уред - за жилища, коли и други На 9 февруари 1996 година обаче Общото заседание на наказателните колегии на Върховния съд признава на Живков статут на някогашен държавен глава и приключва делото против него.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР