Преди 25 години Audi RS 2 Avant се превърна в

...
Преди 25 години Audi RS 2 Avant се превърна в
Коментари Харесай

Audi Sport празнува 25 години от пускането на първия Audi RS модел

Преди 25 години Audi RS 2 Avant се трансформира в първия Audi RS-модел на пазара - поставяйки началото на един голям триумф за марката. Със своя непосредствен до спортните спортове извънреден темперамент, Audi RS-моделите се отличават с изключително и доста особено обаяние. До през днешния ден подразделението Audi Sport GmbH, преди познато под името quattro GmbH, е показало общо 25 RS-модела. През 2019 година ще бъдат показани още общо шест продуктови новости, измежду които два напълно нови RS-модела.

Много от RS-моделите са пионери в своите сегменти и са носители на голям брой софтуерни нововъведения - да вземем за пример дебютиралия преди 19 години Audi RS 4 Avant с неговия прословут Biturbo-V6 или пък TT RS и неговия петцилиндров турбодвигател с несравним темперамент, който досега е получил куп награди и оценки и в този момент се предлага в най-новата си еволюционна фаза.


От RS 2 Avant до RS 4 Cabriolet: динамичност и традицията

През 1994 година Audi RS 2 Avant (232 кВт/315 кс), задвижван от надлъжно инсталиран петцилиндров турбодвигател, написва първата глава от историята на RS-моделите. Именно с този модел предприятието основава сегмента на супермощните комбита. Доказалото се през годините в света на моторните спортове непрекъснато двойно задвижване quattro със самоблокиращ централен диференциал разрешава голямата мощ на този автомобил да бъде излъчена дейно и пълноценно към четирите колела.



През 1999 година Audi RS 4 Avant, основан на основата на тогавашния S4, показва едно ново измерение на мощ в междинния клас. Под предния му похлупак работи - сходно на S4 - V6-двигател с работен размер 2.7 литра, пет клапана на цилиндър и система за наложително пълнене с два турбокомпресора. Изключително мощният елемент е доработен от инженерите на тогавашното дружество quattro GmbH особено за потребностите на RS 4, като конструкторите съумяват да извлекат от него още повече мощ и въртящ миг. В съдействие с именитата компания Cosworth Technology са създадени нови цилиндрови глави, всмукателният и изпускателният колектор са главно модифицирани, като сечението на каналите на всмукателния колектор е доста увеличено. Двигателят получава и по-големи турбокомпресори с по-голямо по отношение на S4 оптимално налягане. След тези ограничения моторът на RS 4 вместо базовите 195 кВт (265 кс) реализира удивителна за времето си оптималната мощ, равняваща се на 280 кВт (380 кс).

През 2005 година на бял свят се появява второто потомство на RS 4. Множество нововъведения, чието начало идва от моторните спортове, вършат усещане в новото издание на паметния модел. Особено блестящо се откроява V8-двигателят с 309 кВт (420 кс). За първи път в историята си производителят залага на комбиниране от непосредствено впръскване на горивото и високооборотна идея, която разрешава на елемента да се развърта до 8250 об./мин. Бензиновият мотор с непосредствено впръскване на горивото разрешава точно контролиране на постъпващата в цилиндрите горивно-въздушна примес, постигайки оптимално разрастване на мощността. В тогавашния победител в Льо Ман R8 FSI-технологията към този момент е посочила своя голям капацитет, освен това по респектиращ метод. През 2007 година елементът намира своето място и в първото издание на Audi R8. Ходовата част съчетава последното за времето си потомство на системата за непрекъснато задвижване на четирите колела quattro, както и окачване с регулируеми амортисьори Dynamic Ride Control, което за първи път е инсталирано през 2002 година в модела RS 6. Доразвитата идея на quattro-задвижването със самоблокиращ централен диференциал и асиметрично ориентиране на въртящия миг в съответствие 40 % към предния и 60 % към задния мост се грижи за допустимо най-хубавото сцепление с настилката. Първото и досега само издание на модела RS 4 Cabriolet по извънреден метод комбинира удоволствието от шофиране под намерено небе с неповторимото акустично преживяване на атмосфения V8-двигател.

През 2008 година се появява RS 6 Avant, състезателен автомобил в одеждите на дискретно фамилно комби. Със своя напълно нов V10-агрегат с FSI-директно впръскване, Biturbo-принудително пълнене, система за мазане със изсъхнал картер, заимствана от моторните спортове, както и непрекъснато задвижване на четирите колела quattro, RS 6 Avant застава на върха в своя клас. С импозантния порив на своя V10-двигател с 426 кВт (580 кс) мощ и 650 Нм оптимален въртящ миг, RS 6 Avant се трансформира в най-мощния създаван до тогава сериен модел на Audi. Корпусът на коляновия вал на V10-задвижването е направен по специфична технология, гарантираща ниско тегло и изключителна издръжливост. Теглото на самия задвижващ елемент се равнява на фантастичните за категорията 278 кг. И с цел да се обезпечи допустимо най-хубаво показване в рискови условия, мазителната система на мотора е изпълнена по идея със изсъхнал картер - прийом, употребен в моторните спортове. По този метод се подсигурява, че даже при изключително рисков жанр на шофиране на писта всички съставни елементи на мотора, както и турбокомпресорите, получават оптимално количество масло. Днес тази технология се употребява в расовия състезател Audi R8.



През 2011 година петцилиндровият RS 3 Sportback с 250 кВт (340 кс) придвижва RS-философията в компактния клас. През 2013 година с модела RS Q3 спортното поделение на марката показа и първия по рода си състезателен стилен SUV. Подобно на TT RS и RS 3, за задвижването при него дава отговор 2.5-литров петцилиндров мотор. С дължина под 50 сантиметра този елемент е извънредно стилен. Дългоходовата машина (диаметър х ход на буталото 82.5 x 92.8 милиметра) е идеална за напречно монтиране. Отначало моторът генерира 228 кВт (310 кс), а от края на 2014 година даже 250 кВт (340 кс). RS Q3 performance, който се появява пре 2016 година, разполага даже с 270 кВт (367 кс).

RS-моделите имат невероятни турбодвигатели под предния си похлупак, като измежду тях изключително блестящо се откроява петцилиндровият елемент, който има съществени обичаи при марката с четирите пръстена на емблемата. През 80-те година подобен мотор задвижва голям брой спортни и серийни коли на Audi, постигайки голям брой незабравими триумфи. Първият RS-модел - RS 2 от 1994 година, също се задвижва от петцилиндров мотор. През 2009 година петцилиндровият елемент се завръща в Audi TT RS, през 2011 година той намира своето място и под предния похлупак на RS 3 Sportback, а след още две години стартира да се инсталира и в RS Q3. Днес 2.5 TFSI работи освен в TT RS, само че също и в RS 3. След като беше подложен на главно модифициране, в този момент моторът тежи с 26 кг по-малко спрямо предшественика си. Корпусът на коляновия вал е изработен от алуминиева сплав, като единствено това решение понижава тежестта с 18 кг. Множество високотехнологични решения усилват мощността и понижават вътрешното търкане. Стените на цилиндрите са с плазмено покритие, а диаметъра на главния лагер на коляновия вал е понижен с 6 милиметра. Коляновият вал е кух, което го олекотява с един кг, а алуминиевите бутала имат канали за масленото изстудяване. В късата загряваща фаза водната помпа не изпраща охладителна течност към цилиндровата глава - по този метод 2.5 TFSI-двигателят доста по-бързо доближава до оптимална работна температура. Така се понижава триенето и по едно и също време с това се понижава разхода на гориво. Редът на запалване 1-2-4-5-3 дава отговор на геометрията на всмукателния и изпускателния колектор и се грижи за неповторимия тон на мотора, с който Audi добиват голяма известност още през 80-те години.

Друга извънредна технология е адаптивното окачване Dynamic Ride Control за моделите с надлъжно ситуиран мотор - иновация, която дебютира през 2002 година в модела RS 6 Avant. Тази интегрирана система за понижаване на напречните и надлъжните съмнения на каросерията работи извънредно бързо, точно и без закъснение. При завъртане на кормилото и прекосяване през завои настройката на ходовата част се трансформира по този начин, че съмненията по надлъжната и отвесната ос биват доста редуцирани. Амортисьорите от всяка страна на автомобила са свързани с диаметрално противоположните амортисьори от другата страна на автомобила чрез маслопроводи, като всеки от тях разполага с обособен клапан. Въпросните вентили, ситуирани наоколо до задния мост, обезпечават нужния компенсиращ размер посредством вътрешни бутала. При завъртане на кормилото и прекосяване през завои централният клапан автоматизирано втвърдява настройките на двата диаметрално противоположни амортисьора. Настройките на амортисьорите биват променяни по метод, който на процедура съвсем отстрани съмненията на каросерията по отвесната и хоризонталната ос. По този метод извънредно бързата технология на окачването подсигурява на RS-моделите изключително устойчиво и динамично държание в завои.

Монтираното на моделите RS 4 Avant и RS 5 Coupé и Sportback RS-спортно окачване с Dynamic Ride Control (DRC) има регулируеми в три степени настройки на амортисьорите. С помощта на системата Audi drive select лидерът може да трансформира настройките на ходовата част и по този метод да въздейства на преживяването зад кормилото. Новата генерация адаптивни амортисьори е по-компактна и по-лека. Освен това новите амортисьори разрешават по-голяма разлика сред държание в режимите comfort и dynamic, както и по-прецизно програмиране на настройките, осигуряващо по-добро пътно държание, изключително в завои. Резултатът: в режим comfort RS-спортното окачване с Dynamic Ride Control (DRC) обезпечава впечатляващо удобно возене. В режим dynamic се реализира изключителна точност в завои, а стойностите на напречно ускоряване в завои доближават впечатляващи стойности.

RS-моделите в хронологична поредност:

·Audi RS 2 Avant (1994 г.): 2,2-лиров петцилиндров турбодвигател, 232 кВт (326 кс)

·Audi RS 4 Avant (2000 г.): 2,7-литров V6-Biturbo мотор, 279 кВт (380 кс)

·Audi RS 6 Limousine и RS 6 Avant (2002 г.): 4,2-литров V8-Biturbo мотор, 331 кВт (450 кс); от 2004 година RS 6 plus, 353 кВт (480 кс), лимитирана серия от 999 екземпляра

·Audi RS 4 Limousine (2005 г.), RS 4 Avant (2006), RS 4 Cabriolet (2006): 4,2-литров V8 мотор, 309 кВт (420 кс)

·Audi RS 6 Limousine и RS 6 Avant (2008 г.): 5,0-литров V10-Biturbo мотор, 426 кВт (580 кс), от 2010 година RS 6 plus с увеличена до 303 км/ч оптималната скорост

·Audi TT RS Coupé и TT RS Roadster (2009 г.): 2,5-литров петцилиндров мотор, 250 кВт (340 кс); от 2012 година plus-версия с 265 кВт (360 кс)

·Audi RS 5 Coupé (2010 г.) и RS 5 Cabriolet (2012): 4,2-литров V8 мотор, 331 кВт (450 PS),

·Audi RS 3 Sportback (2011 г.): 2,5-литров петцилиндров мотор, 250 кВт (340 кс)

·Audi RS 4 Avant (2012 г.): 4,2-литров V8 мотор, 331 кВт (450 кс)

·Audi RS Q3 (2013 г.): 2,5-литров петцилиндров мотор, 228 кВт (310 кс); от 2014 година 250 кВт (340 кс); от 2016 performance-версия с 270 кВт (367 кс)

·Audi RS 6 Avant (2013 г.): 4,0-литров V8-Biturbo мотор с 412 кВт (560 кс); от 2015 година performance-версия с 445 кВт (605 кс)

·Audi RS 7 Sportback (2013 г.): 4,0-литров V8-Biturbo с 412 кВт (560 кс); от 2015 година performance-версия с 445 кВт (605 кс)

·Audi RS 3 Sportback (2015 г.): 2,5-литров петцилиндров мотор с 270 кВт (367 кс)

·Audi TT RS Coupé и TT RS Roadster (2016 г.): 2,5-литров петцилиндров турбодвигател с 294 кВт (400 кс)

Аudi RS 3 Limousine (2017 г.): 2,5-литров петцилиндров мотор с 294 кВт (400 кс)

·Audi RS 5 Coupé (2017 г.): 2,9-литров V6-Biturbo мотор с 331 кВт (450 кс)

·Audi RS 4 Avant (2017 г.): 2,9-литров V6-Biturbo мотор с 331 кВт (450 кс)

·Audi RS 5 Sportback (2018 г.): 2,9-Liter V6-Biturbo мотор с 331 кВт (450 кс)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР