Преди 2 години правителството и партиите, които участват в коалицията,

...
Преди 2 години правителството и партиите, които участват в коалицията,
Коментари Харесай

Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

" Преди 2 години държавното управление и партиите, които вземат участие в обединението, ясно показаха позиция, че ще бъде спряна приватизацията. Беше квалифицирано изменение на Закона за приватизация в два аспекта – първият е да се забрани. Внесохме, че всички сдружения са със възбрана за приватизация. От тук нататък няма смисъл да има забранителен лист, в случай че имаш възбрана за приватизация на сдруженията ", това сподели за БНР министърът на стопанската система Емил Караниколов във връзка политическите полемики, че посредством промени в закона някои държавни предприятия могат да бъдат извадени от забранителния лист за приватизация.

„ Наистина настояваме за текста, който ще забрани приватизацията, без значение дали сдруженията са съществуващи, ново разкрити или преструктурирани “, сподели министърът, съгласно който приватизацията е изчерпана:

„ Някой ще сложи въпроса: „ Повече няма ли да има приватизация? “. Не, както и в този момент - позволява се след решение на Народното събрание, само че съответно, за съответно сдружението, то да бъде раздържавено, в случай че има изобщо такава нужда. Към момента не смятам, че има такава нужда. Вторият миг на този закон беше да обединим две организации - Агенцията за приватизация и Агенцията за вложения, в едната има 27 чиновници, в другата има 50 - и тези екипи да работят с вложителите, защото в Агенцията за приватизация има сериозен потенциал – те над 20 години работят с вложители, както и с документи “.

Прегледът на приватизационните покупко-продажби, от страна на Агенцията за приватизация, също е завършил, регистрира той:

„ Агенцията трябваше да окомплектова преписките по искане на прокуратурата и други способени органи. Това сме го създали! Друг е въпросът, че доста от покупко-продажбите, които сме изпратили и са оценени, са с изминал давностен период, само че тук прокуратурата може да види дали има продължаващо закононарушение и дали може да подхваща дейности “.

Законът за обществените предприятия пък ще даде опция да бъде оценено по какъв начин се ръководят другите сдружения, добави той. Ще стане ясно и кои държавни сдружения реализират и обществени функционалности:

„ Трябва да има ясни правила по какъв начин се назначават мениджърите, ръководещите. Трябва да има ясни стратегии, които те би трябвало да съблюдават и не би трябвало те да бъдат сменяни при всяка промяна на държавното управление. Този закон е значим за „ чакалнята “, за ERM, което е доста значимо за България. Много значим е и с цел да бъде позволено да стартира процедура за участие в клуба на богатите – Организацията за икономическо сътрудничество и раз “.

Министърът разяснява и влиятелната позиция на България в класацията на " Евростат " за икономическия напредък - България е измежду първите пет в Европейски Съюз за 2018 година:

„ Много е хубаво да имаме стопански растеж. Безспорно е доста хубаво за българската стопанска система. Много е хубаво за износа да върви. Много е хубаво да имаме и ниска безработица, тъй като, когато имаме ниска безработица, това значи че работодателите се борят за всеки един служащ. Борбата е с по-високо заплащане и по-добри условия на труд. България върви добре и индикаторите в действителност са позитивни, само че приходите са ни извънредно ниски. Тук мога да кажа, че почнахме преди 30 години от доста ниско ходило. Защо за тези 30 години приходите към момента са ни най-ниски?! Да стартираме с 90-те години – България беше банкрутирала. Реално има някакъв растеж 2004-2008 година - ниска безработица и приходите по някакъв метод процентно са се качили. От 2009 до 2013 - финансова рецесия, международна. През 2014 година имаме друго държавно управление. Много хора приказват за срив на вложенията сега в България. Ще припомня, че 2014 година вложенията в България са били 247 милиона евро. От 2015 до момента приходите всяка година порастват в частния бранш с сред 8 и 12%, а в държавния – 10, за учителите 20. Надявам се, че и от идната година също ще има нарастване “.

Влизането в „ чакалнята на Еврозоната “ и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще дадат на България по-висок кредитен рейтинг и повече вложения.

„ Имаме ли вложения, ще имаме и основаване на фабрики, произвеждане и услуги с висока добавена стойност. Ще сътвори и по-високи приходи на българите, само че те би трябвало да влагат в своето обучение “.

Министърът отхвърли да разяснява дали и по кое време " Фолксваген " ще построи цех у нас:

„ Един вложител дали ще пристигна в България, ще го чуете от тях. Аз мога да кажа, че 2017 година имаше среща на автомобилния клъстър. В България се организира. Тогава беше декларирано, от автомобилния клъстър бяха към 220 компании, а към този момент са 250, че България е подготвена и създава всеки един детайл от автомобил. Тогава, след среща с министър-председателя и министъра на финансите, обсъдихме опцията България да предложения стратегически производители на цели коли. Обърнахме се към двама такива. Едните все още са много по-активни. Другите евентуално са в изчакване. Това, което мога да кажа, е, че България е подготвена да създава коли. Ще създадем всичко допустимо в действителност да имаме подобен вложител в България. И го вършим “.

България съществено приветства китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “ и формата „ 16+1 “, „ само че ние сме избрали нашия път – Европейски Съюз и НАТО ", разяснява министърът:

„ Каквото и да се случва, каквито и вложители да търсим, те би трябвало да дават отговор на изискванията на Европейски Съюз и на НАТО, и на процедурите, които са написани “.

Хората от регионите на автомагистрала " Хемус " могат да се надяват на сериозен растеж в приходите, откакто тя бъде приключена, сподели министър Емил Караниколов. Инвеститорите демонстрират интерес към България, само че изискват да има построена инфраструктура, добави той:

„ В Северна България има градове, които могат да се възползват доста съществено от речния коридора – Дунав. Водният транспорт е и най-евтиният транспорт, само че за жалост, все още, в България той е оставен обратно. Хубавото е, че от тази седмица има един вложител. Един от огромните международни вложители, които се занимават с транспорт, има интерес към България и се надявам да влезе “.

В страната има над 6700 язовира и към този момент е известно положението на всички тях, въпреки някои да нямат първична документи, сподели министърът и добави, че общините са трансферирали към 2700 язовира на страната за стопанисване.

„ До края на този месец ще е подготвен анализът кои са най-спешните и значими язовири, в които, уповавам се, до един месец към този момент да забележим и техника. До края на този месец Министерство на стопанската система ще уведоми с кои язовири започваме и, надлежно, стойностите за ремонтите, които ще бъдат осъществявани. Още есента ще има към този момент ремонтирани язовири. Министерство на стопанската система поема ангажимент, че до няколко месеца ще стартират ремонт на язовирите “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР