Преди 175 години - в далечната 1844 година, Константин Фотинов

...
Преди 175 години - в далечната 1844 година, Константин Фотинов
Коментари Харесай

Румен Радев: Първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото

Преди 175 години - в далечната 1844 година, Константин Фотинов издава първия брой на списание " Любословие " и слага началото на периодическия щемпел в България, а преди 125 години е положено началото и на проведеното журналистическо придвижване у нас. Днешният 22 май е отдаден на тези знаменателни годишнини и бе маркиран тържествено в аулата на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Държавният глава Румен Радев отличи през днешния ден Съюза на българските публицисти с почетен президентски плакет " Св. св. Кирил и Методий ".

" Никоя ера не е удобна за журналиста, отдаден на истината, а първата жертва на всяка тирания е истината на върха на перото ", се споделя в адреса на президента до Съюз на българските журналисти, по случай 125 години от основаването на проведено журналистическо придвижване у нас.

Президентът показва убеденост, че и през днешния ден в българските медии има персони, които знаят, че публицистиката е на първо място задача, и по-късно специалност, и които намират сили и темперамент да отстояват най-високите нейни достолепия - меродавност, сдържаност, смелост.

" Свободата на словото не е отговорност само на издатели и публицисти, тя е борба на всеки жител. Защото жителят избира коя телевизия да гледа, кой уебсайт или вестник да чете. В актуалния свят на дирижиран информативен звук, на подправени вести и оттегляне на класическите медии, всеки от нас би трябвало да бъде несклоняем към опитите за операция ", се споделя в адреса на президентът.

Президентът акцентира, че всеки от нас би трябвало да се научи да отсява лъжата, която настава все по-агресивно и проведено. По думите на президента ориста на радетелите на словото у нас в никакъв случай не е била лека.

" Политиката постоянно търси метод да затвори устата на свободомислещите, от време на време с цената на живота им. Трагичните ориси на Йосиф Хербст, Райко Алексиев и десетки други бележат историята на българската публицистика, След тридесет години демократични промени родната публицистика живее в паралелни действителности. От една страна, действителността на тези, които комфортно не виждат проблем с медийната среда в България. От друга - тази на трагичния срив на страната в световните ранглисти за независимост на словото ", декларира президентът.

 Представители на Съюз на българските журналисти, на среща с президента Румен Радев, във връзка юбилейните годишнини /СНимка: Пресцентър на Президентството/
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР