Преди 171 години по телеграфната линия между Брюксел и Антверпен

...
Преди 171 години по телеграфната линия между Брюксел и Антверпен
Коментари Харесай

Брюксел закрива телеграфа си след 171 г. вярна служба

Преди 171 години по телеграфната линия сред Брюксел и Антверпен е изпратено първото електронно известие. На 29 декември тази година по нея ще мине последната депеша и линията ще бъде закрита, оповестява Би Би Си.

Англия, където е изобретен телеграфът през 1830 година, се отхвърли от него още през 1982 година Съединени американски щати последваха образеца доста по-късно и  спря телеграфните  известия през 2006 година Дори и Индия, тогавашният максимален консуматор на телеграфа в света, спря да го употребява през 2013 година

В Белгия средството за изпращане на телеграми се използваше в последните години от единствено 10 компании и няколко частни лица. Основно поради това, че срокът на изпращане и приемане на телеграмите може да бъде юридически открит.

В страната действаше специфичен телефонен номер, на който клиентите могат да диктуват известието си, а оттова то се изпращаше по пощата. Цената на услугата за общоприета депеша от 20 думи в Белгия бе 23, 75 евро (плюс 90 цента за доставка в Брюксел и предградията му). Така телеграфът загуби борбата със актуалните технологии и безлимитните смс-и.

Телеграфистите използваха главно Морзовата писменост, а на другия завършек на линията изначало оператор превеждал известието, а след това това правела машина. Във всички пощи по света работели снабдители на телеграми.

От появяването на телефоните телеграфът става все по-архаично средство за другарство.

Една от най-известните телеграми е на Оскар Уайлд до издателя му. Тя гласяла единствено „? “.  Отговорът на издателя бил „! “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР