Преди 17 години вирусът на ТОРС разкри колко е опасно

...
Преди 17 години вирусът на ТОРС разкри колко е опасно
Коментари Харесай

Търговията с диви животни увеличава риска от епидемии

Преди 17 години вирусът на ТОРС разкри какъв брой е рисково да се употребява месо от диви животни. Според учени обаче появяването на новия ковид в Китай демонстрира, че тази процедура към момента е необятно публикувана и носи все по-голям риск за човешкото здраве, предава Българска телеграфна агенция.

Също като ТОРС (тежкия изострен респираторен синдром) новият ковид, взел към този момент 80 жертви и заразил близо 3000 души, наподобява идва от диви животни, продавани като храна за хора.

Още няма публично умозаключение от кое място е тръгнала епидемията, само че китайските санитарни управляващи хвърлят виновността върху дивите типове, продавани нелегално на пазара в Ухан, Централен Китай. Там се оферират разнообразни живи животни, да вземем за пример плъхове, вълчета и великански саламандри.

Ето какъв брой българи има в китайския град Ухан, откъдето стартира разпространяването на новия ковид

В неделя Пекин наложи краткотрайна възбрана върху търговията с дива фауна.

Заради търговията с месо от такива животни и разрушаването на естествените им местообитания хората влизат във все по-тесен контакт с вирусите, пренасяни от тях, които могат бързо да се популяризират в днешния безпределно обвързван свят, изяснява Питър Дасак, президент на "ЕкоХелт алайънс " - неправителствено съдружие за предварителна защита на инфекциозни болести.

По данни на плана "Глобал вайръм ", ориентиран към усъвършенстване на битката с пандемиите, в дивата фауна съществуват над 1,7 милиона към момента незнайни вируси и евентуално към половината от тях са пагубни за хората.

"Новата норма е пандемиите да зачестяват ", твърди Дасак и акцентира: "Все повече контактуваме с животни - носители на тези вируси ".

80 станаха жертвите на ковид в Китай

Те са част от околната ни среда и за благополучие не всеки тип е съображение за кошмарни сюжети.

Но броят на вирусите, излъчени от животни на хора, вдъхва ред опасения.

"Културна традиция "

Установен е животинският генезис на доста от заразните заболявания, появили се след 80-те: от цибетка (дребен хищник) потегли ТОРС, взел стотици жертви в Китай и Хонконг през 2002-2003 година, от прилепите - ебола, от маймуните - СПИН.

Дори от домашни птици и добитък се прихващат да вземем за пример заболяването на Кройцфелд-Якоб и птичият грип.

"За да имат бъдеще дивите типове и в името на човешкото здраве, би трябвало да понижим потреблението на тези диви животни ", съобщи биологът Даяна Бел, експерт по болесттите и опазването на дивата фауна от Източноанглийския университет във Англия.

Консумацията на месо от такива животни прочее не всеки път е рискова сама по себе си, защото множеството вируси умират, щом бъде убито животното-носител.

Патогенните организми обаче могат да заразяват хора по време на улавянето, транспорта и по-специално при клането на животни в неприятни санитарни условия или без защитни средства.

Китайските управляващи се пробваха да решат казуса, насърчавайки развъждането на диви животни във ферми.

Директорът на СЗО потегли за Китай

Това се отнася по-специално за застрашени типове като тигрите, доста ценени в Китай и цяла Азия поради приписваните им потребни качества, по-точно като афродизиак.

Според природозащитници търсенето в Китай, подхранвано от възходящата покупателна дарба на потребителите, е главен мотор на международната търговия с месо от диви животни.

Това търсене се поддържа и поради китайската хранително-вкусова индустрия, будеща съмнение след голям брой кавги, показва Ян Чжанцю, биолог от Уханския университет.

"Много е мъчно да спреш дейности, зад които стои петхилядолетна културна традиция ", признава Дасак. Ще му се да има вяра, че новите генерации загърбват тези хранителни привички, по-специално поради акциите в отбрана на животните, водени от китайски звезди.

"Мисля, че до 50 години това ще е към този момент минало ", споделя той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР