Преди 17 години вирусът на ТОРС разкри колко е опасно

...
Преди 17 години вирусът на ТОРС разкри колко е опасно
Коментари Харесай

Търговията с диви животни увеличава риска от епидемии

Преди 17 години вирусът на ТОРС разкри какъв брой е рисково да се употребява месо от диви животни. Според учени обаче появяването на новия ковид в Китай демонстрира, че тази процедура към момента е необятно публикувана и носи все по-голям риск за човешкото здраве, написа Дан Мартин от Франс Прес. 

Също като ТОРС (тежкия изострен респираторен синдром) новият ковид, взел към този момент 80 жертви и заразил близо 3000 души, наподобява идва от диви животни, продавани като храна за хора.



Още няма публично умозаключение от кое място е тръгнала епидемията, само че китайските санитарни управляващи хвърлят виновността върху дивите типове , продавани нелегално на пазара в Ухан, Централен Китай. Там се оферират разнообразни живи животни, да вземем за пример плъхове, вълчета и великански саламандри.

В неделя Пекин наложи краткотрайна възбрана върху търговията с дива фауна.

Заради търговията с месо от такива животни и разрушаването на естествените им местообитания хората влизат във все по-тесен контакт с вирусите, пренасяни от тях, които могат бързо да се популяризират в днешния безпределно обвързван свят, изяснява Питър Дасак , президент на " ЕкоХелт алайънс " - неправителствено съдружие за предварителна защита на инфекциозни болести.

По данни на плана " Глобал вайръм ", ориентиран към усъвършенстване на битката с пандемиите, в дивата фауна съществуват над 1,7 милиона към момента незнайни вируси и евентуално към половината от тях са пагубни за хората. -->

" Новата норма е пандемиите да зачестяват ", твърди Дасак и акцентира: " Все повече контактуваме с животни - носители на тези вируси ". Те са част от околната ни среда и за благополучие не всеки тип е съображение за кошмарни сюжети.

Но броят на вирусите, излъчени от животни на хора, вдъхва ред опасения.

Установен е животинският генезис на доста от заразните заболявания, появили се след 80-те: от цибетка (дребен хищник) потегли ТОРС, взел стотици жертви в Китай и Хонконг през 2002-2003 година, от прилепите - ебола , от маймуните - СПИН .

Дори от домашни птици и добитък се прихващат да вземем за пример заболяването на Кройцфелд-Якоб и птичият грип.

" За да имат бъдеще дивите типове и в името на човешкото здраве, би трябвало да понижим потреблението на тези диви животни ", съобщи биологът Даяна Бел, експерт по болесттите и опазването на дивата фауна от Източноанглийския университет във Англия.

Консумацията на месо от такива животни прочее не всеки път е рискова сама по себе си, защото множеството вируси умират, щом бъде убито животното, което е техен притежател. Патогенните организми обаче могат да заразяват хора по време на улавянето, транспорта и по-специално при клането на животни в неприятни санитарни условия или без защитни средства.



Китайските управляващи се пробваха да решат казуса, насърчавайки развъждането на диви животни във ферми. Това се отнася по-специално за застрашени типове като тигрите, доста ценени в Китай и цяла Азия поради приписваните им потребни качества, по-точно като афродизиак.

Според природозащитници търсенето в Китай, подхранвано от възходящата покупателна дарба на потребителите, е главен мотор на международната търговия с месо от диви животни.

Това търсене се поддържа и поради китайската хранително-вкусова индустрия , будеща съмнение след голям брой кавги, показва Ян Чжанцю, биолог от Уханския университет.

" Много е мъчно да спреш дейности, зад които стои петхилядолетна културна традиция ", признава Дасак. Ще му се да има вяра, че новите генерации загърбват тези хранителни привички, по-специално поради акциите в отбрана на животните, водени от китайски звезди.

" Мисля, че до 50 години това ще е към този момент минало ", споделя той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР