Преди 15 години в центъра на София куршум в сърцето

...
Преди 15 години в центъра на София куршум в сърцето
Коментари Харесай

С разстрела на Димата Руснака завърши разпадът на СИК

Преди 15 години в центъра на София патрон в сърцето покоси един от водачите на групировката СИК – Дмитрий Минев-Руснака. По това време силовата конструкция стремглаво се стопява, като за 2-3 години е обезглавена и съвсем изцяло се разпада, написа "Труд ".

Разстрелът е осъществен в пред заведението „ Upstairs” на бул. „ Витоша” пред очите на десетки хора в 18.35 ч на 24 октомври 2004 година

39-годишният сикаджия е придружаван от 8 телохранителя. Изстрелът проехтява, до момента в който излиза от заведението, още два патрона се забиват в рамката на вратата и в намираща се наоколо кашпа.

Руснака се свлича в ръцете на охранителите. Те го мятат в една от колите и го карат в „ Пирогов”, само че към този момент е късно. Престъплението не е разкрито и до момента, убиецът е експерт и е заличил добре следите си, настояват проверяващи.

Убиецът дебнел жертвата си от апартамент на последния етаж на Търговския дом на бул. „ Витоша”. Жилището преди малко е закупено от никому незнайният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Димитър Димитров.

В жилището таман започвал ремонт и там ходели на огледи единствено майстори. Стрелецът просто разрушава вратата с ритник и заема позиция. А преди да избяга посипва в близост с червен пипер, с цел да обърка следовите кучета.

През покрива се трансферира на прилежаща постройка на директната улица „ Денкоглу” и оттова се измъква без да остави следи.

Според показания на очевидци втори човек е стоял на входа на непосредствен търговски дом и незабавно след разстрела на Руснака е липсващ. От 2001 до 2003 година от създателите на СИК са убити пет знакови фигури и гибелта на Руснака бележи края на групировката.

Версиите са доста, една от тях е, че Димата Руснака е паднал от „ другарски огън” и свои хора са го поръчали. Друга – че става дума за преразпределение на наркопазара, от който сикаджиите са изтикани.

Нито едно от догатките на криминалистите по този начин и не можа да бъде потвърдено. Те обаче са уверени, че убиецът е Красимир Станчев-Легионера.

Краси Легионера от Разград служи четири години във Френския задграничен легион, след това се завръща у нас. Смята се, че той е индивидът, довел сърбо-хърватска бригада убийци, подозирана за няколко поръчкови разстрела у нас.
След откриване на бандата служители на реда от Столична дирекция на вътрешните работи вършат опит да задържат и Станчев, само че той опира револвер в главата на един от униформените и съумява да избяга. Оттогава и до ден сегашен следите му се губят.

Въпреки, че в никакъв случай не е упражнявал нищо, Дмитрий Минев е влиза в редиците на „ борците” от началото на демокрацията.



На 16 ноември 1993 година той, дружно с Красимир Маринов – Маргина, Димитър Джамов и още 50-ина „ борци” атакува спортния комплекс „ Дескрим”, който се счита за територия на групировката на каратистите. Тримата отвличат един от водачите на тогавашния съюз „ Защита” – Слави Бинев и го пребиват грубо.

Поводът е – тероризирал техен прочут. Истинската причина е систематизиране на територии за рекет и опиати. Това поставя началото на гангстерска война в София, която приключва с няколко натрупа.

След случая тримата нападатели са оповестени за търсене, бягат в Гърция и се връщат едвам когато хора от „ Защита” трансформират показанията си и те са оневинени.

По това време Минев е съучастник в първата „ борческа” компания – „ Фортуна Р”.

Тя е основана през 1993 година от Иво Карамански и Красимир Маринов – Маргина, а участници в нея са Васил Илиев, Младен Михалев – Маджо, Димитър Джамов и Димата Руснака.

По-късно Карамански обявава война на някогашните си съдружници, а в края на 1994 година Маджо, Румен Николов-Пашата – някогашна барета и настоящиият началник на „ Славия” Венцислав Стефанов записват компанията „ Интерпетролиум енд партнерс”.

После към тях се включват Маргина, Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле (убит през 2004 г.) и Стоил Славов (взривен през 2003 г.). Регистрирано е акционерното сдружение „ Интергруп енд партнерс”, което става водещо от структурите на СИК.

След убийството на Руснака полицията работи и по версията за ползи в петролния бизнес, само че и тя не може да бъде потвърдена, макар обстоятелствата.

Само за няколко месеца са убити трима сикаджии, занимаващи се с нефт. Стоил Славов е раздран от бомба на 19 януари 2004 година в асансьора на постройката на СИК на столичния бул. „ Джеймс Баучър”, дружно с още трима души.

На 30 юли 2004 година Бай Миле и петима от гардовете му са разстреляни от хора в полицейски униформи. Това стана до момента в който той обядвал в ресторант-градина „ Славия”.

При всеки от тях убийството е било предшествано от взривяване на колите им. И тримата са се занимавали с търговия с нефт.

Дмитрий Минев няколко пъти попада в полицейските сводки, само че по този начин и не получава ефикасна присъда. На 30 декември 2000 година бомба избухва в мерцедеса му, до момента в който Руснака е вътре, само че оцелява и даже не подава тъжба в полицията.

За 2002 година той влиза в топ 5 на най-големите данъкоплатци, откакто записва приходи от 460 000 лева

През ноември 2003 година Димата е арестуван за побой и пукотевица в дискотека „ Ескейп”, когато сикаджии и висаджии, водени от Косьо Самоковеца, направиха всеобщо меле пред очите на 1000 души.

След случая от Министерство на вътрешните работи оповестиха публично, че Минев е неведнъж е търсен, регистриран е за рекет, машинация, подправяне на документи, има и условна присъда.

Залезът на СИК стартира през 2001 година с убийството на Поли Пантев и приключва със гибелта на Димата Руснака. Близки до групировката настояват, че тя се е самоунищожила поради вътрешни битки и множеството от убийствата на главатарите є са поръчани от някогашните им другари и съдружници.

През 2001 година патрони покосяват Поли Пантев в хотел на карибския остров Аруба. Сикаджията първи излиза от групировката поради спор със съдружниците си и по знамение се разминава със гибелта на 20 юли 2000 година

Неизвестен стреля по джипа му с гранатомет по обяд покрай Зоологическата градина на „ Симеоновско шосе”, само че снарядът се плъзга по колата, без да се взриви.

Следва гибелта на още трима от СИК, посочени като свръзани с наркобизнеса на групата. Евгени Стефанов-Женята, Николай Зарев-Данкина и Николай Петров-Колята падат надупчени от автоматизирана пукотевица. Убийците им не са хванати и до през днешния ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР