Преди 15 години оригиналният анимационен филм на Дисни Цар Лъв

...
Преди 15 години оригиналният анимационен филм на Дисни Цар Лъв
Коментари Харесай

Как е създаден новият голям герой в "Цар Лъв" - автентичността

Преди 15 години истинският анимационен филм на " Дисни " " Цар Лъв " бе голям шлагер поради историята, героите, осъществяването и музиката си. Сега неговата нова версия се дефинира прибавя и същинското измерение на всичко това и се дефинира като, само че не тъй като в нея вземат участие същински лъвове и лъвчета, а тъй като е създаденa с компютърно генерирани изображения, които оптимално мощно се приближават до Африка и нейните създания.

За задачата създателите на римейка, режисиран от Джон Фавро, отиват при корените на историята - в Африканската савана, където вършат голямо изследване преди да се заемат със самото осъществяване на плана.

Още преди сюжетът да е подготвен, преди даже актьорският състав да е събран и още доста преди цифровите декори да бъдат основани, кинотворците се насочат на странствуване до Африка. Това е първата стъпка към кино лентата, в който техниките на игралното кино и технологията на виртуалната действителност с невиждани до момента образни резултати.

Така създателите съумяват да си напишат домашното в задатък и да подсигурят достоверността в изобразяването на съществата и тяхното местообитание.

 Кадри от проучвателното пътешестване на екипа на
© Disney

Кадри от проучвателното пътешестване на екипа на " Цар Лъв " в Африка

В началото гледат голям брой документални филми за миграцията на животните в Африка и други явления, присъщи за животинския свят там. След това екипът е поканен и в големия тематичен парк на " Дисни " - Animal Kingdom покрай Орландо, Флорида, където следят от близко звездите на кино лентата - лъвове, хиени и глигани - и се пробват да схванат тяхното държание и обноски.

Там те инсталират съвсем незабележими за животните камери, които да снимат към 75% от животните, които ще бъдат включени във кино лентата. Уловените фрагменти по-късно служат като база за аниматорите в MPC Film.

В парка са направени и огромна част от аудиозаписите, употребявани по-късно в озвучаването. Част от екипът по звука пътува и до зоологическата градина Магдебург в Германия, където да запишат аудио от родените наскоро там дребни лъвчета и по този начин да пресъздадат лъвския плач на дребния Симба.

 Кадри от проучвателното пътешестване на екипа на
© Disney

Кадри от проучвателното пътешестване на екипа на " Цар Лъв " в Африка

Най-безценно обаче се оказва двуседмичното им пътуването до втория по величина континент Африка - дом на голямо количество животни и техните местообитания.

Фавро отива на сафари в Африка шест месеца преди да се срещне с " Дисни " във връзка " Цар Лъв ". Точно тогава той осъзнава въздействието на историята и нейните герои върху хората по света. За да уважи историята и мястото, където тя се развива, Фавро желае да открие метод да придвижи публиката в саваната и да я накара да усети нейното великолепие в нейната целокупност. За задачата би трябвало преди този момент обаче да изпрати екипа там.

Според Фавро точно това оптимално приближаване с действителността може да направи кино лентата сполучлив. Ако героитете и тяхната среда не бъдат пресъздадени достоверно, има заплаха филмът да се хлъзне по повърхността към нещо нереалистично, далечно и напълно не изключително прочувствено.

" Задачата ни беше да гледаме всичко да е допустимо най-естествено - верните скотски типове, верните цветове на скалите, светлината по залез или изгрев слънце, верните растения ", споделя продуцентът Джефри Силвър.

 Кадри от проучвателното пътешестване на екипа на
© Disney

Кадри от проучвателното пътешестване на екипа на " Цар Лъв " в Африка

Така при започване на 2017 година 13 души от екипа на кино лентата прекарват две седмици в Кения, където от първа ръка следят естествената среда и животните. Преминават през съвсем целия район от север до юг, отсядат на пет разнообразни места, употребяват три разнообразни хеликоптера и шест автомобила Safari Land Cruiser. С помощта съоръжение с тегло близо 1000 кг вършат колосалното количество от фотоси в размер 12,3 терабайта.

Екипът следят с интерес всевъзможни дребни елементи - по какъв начин върви едно малко лъвче в естествената си среда, неговата стойка, какъв брой цялостно е коремчето му, дебелината на краката и лапичките му и даже какъв брой мухи са кацнали или кръжат към него.

Въпреки че са изгледали преди този момент голям брой документални филми, наблюдението на място им " отваря очите " за доста нови благоприятни условия, споделят още от екипа. Част от тях снимат от изгрев до здрач, учат метода, по който се събират животните в групи, техните шарки, дребни елементи на обособените лъвове, носорози и зебри.

" Ако направиш съвършен цифров филм, ти изтръгваш живота от него. Ние искахме да върнем образните недостатъци в него, праха и въздуха, трептенията на слънцето. Всичко, това, което уловихме в фрагментите си от Африка на тестова база, бе източник на информация при основаването на цифровия филм ", добавя Силвър.

Подобна задача има и индивидът, основал пейзажите във кино лентата. Той би трябвало да сглоби пъзела на Лъвските земи и към Лъвската канара.

 Кадри от проучвателното пътешестване на екипа на
© Disney

Кадри от проучвателното пътешестване на екипа на " Цар Лъв " в Африка

Всички 13 души от пътуващия екип са единомислещи в едно - най-завладяващо за тях е голямото многообразие от природа и скотски типове - от сухи, пустинни региони през зелени полета до високи планини, в които климатичните условия се менят като за секунди.

А едно от най-големите предизвикателста в действителност се оказва да уловят небето на Африка. Експертът по специфични образни резултати Адам Валдез отбелязва: " То е динамично, изменящо се всяка секунда. Има вятър и ъгълът на слънцето постоянно би трябвало да се има поради. Това е най-яркото екваториално слънце. Атмосферата се сменя съгласно частта от деня ".

Колегата му Роб Легато пък добавя, че цялото прекарване е надскочило потребностите на кино лентата: " Има нещо духовно в това да бъдеш в Африка. Има нещо в колектива на природата, по какъв начин реализира салдото си, по какъв начин едно създание прави нещо и другото животно или изяжда това нещо, или основава нещо, което разрешава на екологията на мястото да продължава. Осъзнахме, че някъде там има един огромен дизайн. Не може да си тръгнеш от сходно пътешестване без духовното чувство за люлката на живота. "

Филмът " Цар Лъв " потегля по кината в България на 2D, 3D, IMAX 3D и 4DX в дублирана и субтитрирана версия.

До 21 юли в " Дневник " продължава и играта, отдадена на " Цар Лъв ", която дава опция за спечелването на осем специфични " лъвски " награди, измежду които са куфар, коплект от тениска и железна бутилка, от детска тениска и шапка и пет двойни билета за кино.

Повече за играта може да откриете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Цар Лъв (7)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР