Преди 148 години започва последният етап от организираната борба за

...
Преди 148 години започва последният етап от организираната борба за
Коментари Харесай

Преди 148 г. е създаден БРЦК

Преди 148 години стартира последният стадий от проведената битка за избавление от турско иго. На 31 октомври през 1869 година е учреден Българският революционен централен комитет (БРЦК) - организация на българското националнореволюционно придвижване, основана в Букурещ за да пропагандира революционните хрумвания и да окаже подпомагане за политическа и идейна подготовка на българската национална гражданска война.

Организацията е правоприемник на концепциите на Георги Сава Раковски, сложил началото на проведеното българско националнореволюционно придвижване.

Липсва единодушие по въпроса за началната дата на основаването на БРЦК. Приема се за такава 1869 година. Според други създатели е основан от Васил Левски през 1870 година, когато се поставят основите на Вътрешната революционна организация и е определен общ БРЦК с ръководител Любен Каравелов на общото заседание в Букурещ през май 1872-ра.

Идеята за създаване на обединен управителен център поражда след разпускането на Втората българска легия в Белград (1868 г.) и разгрома на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през юли същата година. Част от дейците на някогашния Таен централен български комитет дружно с последователите на революционните хрумвания на Георги Сава Раковски поставят основите на групата Млада България. С поддръжката на тази формация през 1868-1869 година Васил Левски подхваща първите две обиколки в българските земи и построяването на революционни комитети в тях.

През октомври 1869 година е построен и самият Български революционен централен комитет в Букурещ. Поради дейното присъединяване на Любен Каравелов в основаването му той е претрупан и с правенето на неговата първа стратегия. Тя е оповестена на първо време в съветското емигрантско списание Народное дело (август 1870 г.), а по-късно и на страниците на вестник Свобода (октомври същата година). В най-разгърнат тип тя е изложена в брошурата Български глас, издадена също през 1870 година. Като последна цел на българското националнореволюционно придвижване в нея се показва извоюване на политическо избавление на българския народ.

При реализирането на тази задача се разчита само на неговите лични сили и се отхвърля по най-категоричен метод намесата на външни фактори. Осъдена е остро политиката на съглашателство на българските чорбаджии с османските управляващи. Българският революционен централен комитет ратува за демократично ръководство на освободената българска страна. Идеята на Любен Каравелов е за определяне на добросъседски връзки с всички балкански нации, изключително със сръбския и румънския, и за основаване на южнославянска или дунавска федерация от българи, сърби и румънци, като всеки от тях резервира вътрешното си самоуправление и националния си суверенитет. За модел на тази федерация намерено се показва швейцарският опит.

Във връзка с активизирането на националнореволюционната битка през 1870 година в БРЦК се основават два центъра: външен и вътрешен. Първият е със седалище в Букурещ и има за задача да развива революционна агитация и да сплоти силите на българската емиграция. За негов началник е избран Любен Каравелов. Вторият, наименуван още Български революционен централен комитет в Българско или Привременно държавно управление, се възглавява от Васил Левски. Той насочва активността си в българските земи, където Левски разпростира неуморна активност за създаване основите на вътрешната организация.
тагове турско иго български революционен централен комитет битка освобождение
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР