Преди 146 години Апостолът на българската свобода Васил Левски прекрачи

...
Преди 146 години Апостолът на българската свобода Васил Левски прекрачи
Коментари Харесай

Поклон пред Апостола на българската свобода – 146 години безсмъртие!

Преди 146 години Апостолът на българската независимост Васил Левски прекрачи в безсмъртието с фантазията за чиста и свята република, и почтено бъдеще за своя народ.

Във време, когато множеството страни в Европа са ръководени от монарси, той буди в българските земи схващане за народна власт - за правда и тъждество пред закона. Уставът на Вътрешната революционна организация е признат с допитване - по този начин Левски провежда първия референдум във възраждащата се българска държавност. С мрежата си от комитети той гради бъдещи органи на ръководство и бъдеща войска.

Документалното му наследството приказва освен за революционен дух, само че за общественик с европейски мащаби, политическа прозорливост и предвидливост.

Левски е безапелационен, че българите би трябвало сами да извоюват свободата си, тъй като непознатата интервенция ще носи на народа ни опасност от ново заробване.

" Никому не се надявайте. Ако ние не сме способни да се освободим сами то значи, че не сме почтени да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, с цел да ни подчини още веднъж в иго. " - гласи посланието на Апостола.

Много страници са изписани за живота и делото му, само че и доста от истината за паметните и трагични събития през 1873 година остава непозната за огромна част от българското общество.

Десетилетия наред на народа ни се вменява възприятие за виновност с внушението, че българите не са пробвали да освободят своя най-достоен наследник.

В обширното си проучване " Убийството на Васил Левски. Виновниците " историкът Янко Гочев потвърждава с документи, че са правени шест опита за освобождението на Апостола, единият от тях - по дипломатически път.
 Не, не сме нация от предатели
Не, не сме нация от предатели

Историческите обстоятелства опровергават мита за безучастието на българите…

Опитите да бъде освободен с оръжие се провалят заради късото време, неналичието на информация за придвижването на конвоя, ограниченията, подхванати от османската власт.

За провалянето на напъните по дипломатически път съществена роля изиграва съветският дипломат в Цариград граф Н. Игнатиев. Той изрично не разрешава на своя зависещ Найден Геров да употребява служебното си състояние за освобождението на Левски, въпреки към този момент да има казус - арестуваният по същото дело Христо Стоянов е освободен като съветски гражданин, написа Янко Гочев.

Граф Игнатиев освен блокира напъните за спасяването на Левски, само че и показва удовлетворение, че той е екзекутиран. Той декларира, че " щастливият излаз от Софийската спекулация се дължи на умереността на Великия везир, който този път наподобява е последвал нашите (на съветската дипломация - б.р.) препоръки ".

Делото на Васил Левски се оказва спънка за проектите на съветския император да сложи под собствен надзор българските земи - те са подстъпите към Константинопол и Проливите, които Русия от епохи се стреми да завладее.

Истината за гибелта на Апостола дълги години е премълчавана поради господстващия русофилски прочит на историята ни. Българската гласност и през днешния ден в дълг пред паметта на Левски, към която може да бъде отдадена същинска респект само с почитание към обстоятелствата, делото и заветите му.
 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски
145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР