Преди 141 години на днешната дата възкръсва България, възкресението е

...
Преди 141 години на днешната дата възкръсва България, възкресението е
Коментари Харесай

Румен Радев: Преди 141 години възкръсва България

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България, възкресението е плод на дълго изпитание и доста жертви. Паисий ни напомни кои сме и от кое място идваме. Борците за църковна самостоятелност възродиха християнската ни религия. Възрожденците възпламениха искрата на свободата. С тези думи президентът Румен Радев стартира словото си пред строените представителни елементи на Българската войска на площад „ Народно заседание.
България чества 141 години независимост (СНИМКИ И ВИДЕО) Честванията започнаха в цялата страна
В словото си президентът означи, че свободата идва на щиковете на армията на царя-освободител Александър Втори.

Президентът бе безапелационен, че достойният български народ вечно ще пази паметта за тези, които отдадоха живота си за нашата независимост. Защото така повеляват християнското великодушие и личното наше достолепие.

" Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на предишното: историята, паметта, езика и националната си просвета. Днес политиката взема реванш над тази илюзия. Затова и дни като днешния са мотив за респект, само че и мотив за единство към историческата истина, към идеала на Възрожденците, в който българите не се разделят по религия и генезис, нито по ранг и благосъстояние, а дружно се борят за високи цели. За независимост и правдивост, които в никакъв случай не се дават безплатно, а всяко потомство би трябвало единствено да отстои ", сподели още Радев.

Преди това президентът одобри почетния строй на представителните елементи на армията.

На честванията на пл. „ Народно събрание” площада участват ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, представители на духовните настоятелства, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати, дипломати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР