Преди 14 години една книга накара милиони да заговорят за

...
Преди 14 години една книга накара милиони да заговорят за
Коментари Харесай

Глуховски за трансмедийния успех на Метро и връзката му с 4A

Преди 14 години една книга накара милиони да заговорят за Дмитрий Глуховски. „ Метро 2033 “ се трансформира напълно справедливо в международен бестселър. Но удивително за сериите „ Метро “ е също това, че те се трансфораха в това, което експертите по реклама биха нарекли трансмедиен франчайз. И това не беше изкуствено подтиквано от горната страна – от някаква огромна мултинационална корпорация, а изпод – от самите фенове на романите, а за това има голяма заслуга самият Глуховски.

През 2002, Глуховски показва на особено основан за задачата уебсайт, няколко глави от своя идващ план – това, което по-късно ще се трансформира в „ Метро 2033 “. Самият той не заключва Артьом и компания в някакъв лицензионен затвор. Тъкмо в противен случай. Той подтиква издаването на фен-литература на основата на света на „ Метро “, с което поредицата минава на напълно ново равнище. Любопитен миг, който евентуално е някои от вас да не знаят е, че работата по игрите на 4А Games започва преди излизането на „ 2033 “. Това разкрива самият Глуховски в специфичен материал на Джеймс Батчелър от GamesIndustry.biz за идната игра от поредицата, Exodus.

Хората от украинското студио харесват дотам концепцията, че се се свързват с него с молба да създадат видеоигра, основаваща се на този първичен материал – нещо, с което Глуховски се съгласява незабавно.

„ Превръщането му в трансмедиен артикул беше нещо напълно естествено. Книгите помагаха на игрите, игрите помагаха на книгите и по някакъв метод „ Метро “ – изключително „ Метро “ – показва история, която е доста подобаваща за игра. Хората обожават да се превъплъщават в членовете на фракциите посредством косплей, има към този момент настолни игри, лайв-екшън, само че преди всичко и на първо място имаме огромните видеоигри на 4A. Това към този момент е нещо, което се трансформира в живо създание, което живее по своите лични правила, които не постоянно разбирам “, изяснява Глуховски.

Глуховски работи дружно с 4А по Exodus, което несъмнено дава обещание играта да е нещо в действителност особено. Той обаче не мисли да бяга от тона на книгите или да опростява нещата тук, единствено тъй като става дума за видеоигра и изобщо медия, която по принцип се счита за „ несериозна “. Той държи на всяка една детайлност. Даже, когато става дума за NPC персонажите.

Любопитен миг в материала на Батчелър е връзката, която той прави сред The Witcher и Metro. И двете поредици се основават на литературни произведение, само че връзките сред създателя на „ Вещера “, Анджей Сапковски и CD Projekt RED и тези сред Глуховски и 4А, няма по какъв начин да са по-различни. Докато Сапковски влиза в директна борба със студиото и с изключение на, че понякога натяква какъв принос има за триумфа на The Witcher, Глуховски се радва на връзката си с 4А и работи интензивно с тях. Разбира се, признава той, имало е и търкания в връзките им, само че той намира работата на украинското студио за ползотворно за самите му романи.

„ Аз не съм луд в контрола. Щастлив съм да вземам участие, само че не желая да ги управлявам. Първо, нямам време да управлявам всички, не ми носи и наслаждение. Предпочитам да намеря надарени сътрудници и да им дам независимост. Когато се нуждаят от консултация, те могат да дойдат при мен с въпроси. Но до момента в който се движи в сходство с възприятието в „ Метро “, до момента в който са предани на духа, то аз нямам проблем с тяхната интерпретация “, изяснява Глуховски.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР