Преди 13-ти, 14 -и век на Балканите също има история,

...
Преди 13-ти, 14 -и век на Балканите също има история,
Коментари Харесай

Борисов срази Ердоган! Припомни на Турция за цар Симеон при Цариград: Трябва ли да си спомняме къде е бил…

Преди 13-ти, 14 -и век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да стартираме да си спомняме за цар Симеон – къде е бил и кой къде се е криел тогава?
Това сподели министър председателят Бойко Борисов във връзка изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Босна и Херцеговина е „завещана“ на Турция. Изказването на българския министър председател стана след срещата му в Сараево с ръководителя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.
„От една страна интерес на Турция е да има оптимално положителни връзки с Европа. Огромният стокооборот, който има Турция с Европейски Съюз, е напълно в полза на Турция и ние го подкрепяме. Подведем ли се да разясняваме сходни изявления, те няма да дадат опция да помръднат Балканите въобще. Това е най-хранителната среда за националисти, ислямисти и всички останали. Това е краят“, разясни Борисов.

Той изясни, че отговорът на сходно изявление би трябвало да е различен: Това не е европейски метод да общуваш с страните. За това, преди всичко, се борим всички, които не са и които сме, да влезем в НАТО и да сме там, което подсигурява тъкмо тази сигурност. За това се приказва за обща европейска защита и за това се отделят средства за обща европейска защита. Няма по-изгодно за Турция от другарство с Европа – в стопански и във всевъзможен проект. Историята е такава. Но преди 13-и, 14-и век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да стартираме да си спомняме за цар Симеон къде е бил и кой къде се е криел тогава? И край, всичко продуктивно в Европа свършва – няма да има пътища, още веднъж няма да има пристанища, още веднъж ще сме най-бедните в Европейски Съюз. Така че ние желаеме другарство, добросъседство и преди всичко хората, нашите нации да покачват приходите си, да станат като европейските.
 От своя страна Денис Звиздич разясни, че Босна и Херцеговина е в другарски връзки с Турция, която в никакъв случай не се е месила във вътрешните работи на страната. Нещо повече – Турция постоянно е подкрепяла участие на БиХ в Европейския съюз и НАТО.
„Босна и Херцеговина е страна на босненци и херцеговци. Така е било и по този начин ще бъде. От друга страна БиХ принадлежи на Европейския съюз“, съобщи Звиздич.

Звиздич изрази вяра Босна и Херцеговина да получи статут на претендент по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. По време на срещата с Борисов е реализирано единодушие за търсене на благоприятни условия за разкриване на директна самолетна линия София-Скопие-Сараево. Пред Борисов Звиздич е споделил, че дистанцията от Сараево до Скопие със аероплан се изминава за 30 минути, а с кола – 9 часа поради неприятна инфраструктура.

От своя страна Борисов е заявил пред босненските управляващи, че на срещата на 17 май на водачите на Западните Балкани с европейските водачи, би трябвало всички да са „написали домашното си“. По думите му „ЕС не може да се занимава с проблемите на Балканите“, които би трябвало да бъдат позволени сред водачите.

Посещението на Борисов в Сараево е първото на равнище министър-председател. В държавната делегация са още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на защитата Красимир Каракачанов, министърът на стопанската система Емил Караниколов и транспортният министър Ивайло Московски.

В рамките на визитата Борисов се срещна и с ръководителите на двете камари на Народното събрание.

Транспортният министър Ивайло Московски и министърът на известията и превоза на Бих Исмир Юско подписаха Споразумение за изменение на Спогодбата сред България и Босна и Херцеговина за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари, с което се понижават рестриктивните мерки по маршрутите на българските камиони.

Стокообменът сред двете страни за първата половина на 2017 година е на стойност 56.35 млн. евро, от които износът е близо 36 млн. ерво и импорт 20 млн. евро.

България е първата страна, която на 15 януари 1992 година призна независимостта на Босна и Херцеговина. Дипломатическите връзки сред двете страни са открити през януари 1996 година От 20 септември 2016 година Европейската комисия е упълномощена да стартира работа по мнението по молбата на БиХ за участие.

Източник: Пик
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР