Преди 13, 14 век на Балканите също има история, също

...
Преди 13, 14 век на Балканите също има история, също
Коментари Харесай

Борисов отговори на Ердоган: Да си спомняме ли как цар Симеон е стигнал до Цариград?

Преди 13, 14 век на Балканите също има история, също има наследници. Някои са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да си спомняме за цар Симеон къде е бил? И кой къде се е крил?
Това съобщи българският министър председател Бойко Борисов по време на визитата си в Босна и Херцеговина в отговор на въпрос за изявлението на турския президент Ердоган, че Босна му е завещана и Турция ще се грижи за нея.
Преди дни Ердоган съобщи че някогашния босненски президент Алия Изетбегович му споделил преди гибелта си: " Реджеп, вие сте потомци на султан Фатих. Тези земи са ви оставени от него в завещание и по тази причина би трябвало да се грижите за тях. "
" Е, по какъв начин ние през днешния ден да изоставим Мостар? Да се откажем от река Дрина? Как да се откажем от джамията на султан Фатих? Разбира се, че ние в никакъв случай няма да създадем това. Няма да се откажем от тях. Тези монументи са короната на нашата цивилизация. Тя ги е построила като доказателство за съществуването си. От 15-и век до през днешния ден ", разяснява Ердоган..
Българският министър председател отхвърли този звук като контрапродуктивен, тъй като в полза на всичи нации от района е връзките посред им да са другарски, а историята да не пречи на сегашното и бъдещето.
" Ако разясняваме сходни изявления, те няма да дадат опция да помръднем Балканите въобще . Това е най-хранителната среда за националисти, ислямисти и всички останали. Веднага би трябвало да се отговори по различен метод. Това не е европейски метод за другарство с страните. Ние се борим всички, които не са и които сме, да влезем в НАТО и да сме там, което подсигурява тъкмо тази сигурност. Историята е такава, само че преди 13, 14 век на Балканите също има история, също има наследници. Някои са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да си спомняме за цар Симеон къде е бил? И кой къде се е крил? Край! И в този район всичко продуктивно отсега нататък изчезва! Няма да има пътища, няма да има жп линии, няма да има пристанища. Отново ще сме най-бедните в Европейски Съюз. Така че ние желаеме другарство, добросъседство и нашите нации да покачват приходите си ", съобщи Борисов.
Същата тематика разяснява и ръководителя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, който акцентира, че " Босна и Херцеговина е страна на босненци и херцеговци и тя принадлежи само на босненци и херцеговци ".
" Ние поддържаме положителни връзки с Турция, само че Турция в никакъв случай не се е намесвала във вътрешните работи на Босна и Херцеговина. В този смисъл постоянно сме имали поддръжката на Турция. Босна и Херцеговина е страна на босненци и херцеговци и тя принадлежи само на босненци и херцеговци. Така е било, по този начин и ще бъде. От друга страна Босна принадлежи на Европейски Съюз и на европейския континент ", съобщи той.

" Ислямът в Босна сигурно е един от най-толерантните в света и ние се гордеем с морлано-етическата редовност на нашия ислям. каквато и да е форма на радикализма няма да бъде позволена ", съобщи още Звиздич.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР