Преди 128 г. немският изобретател Рудолф Кристиан Карл Дизел (Rudolf

...
Преди 128 г. немският изобретател Рудолф Кристиан Карл Дизел (Rudolf
Коментари Харесай

Преди 128 г. Рудолф Дизел получава патент за своя двигател 

Преди 128 година немският откривател Рудолф Кристиан Карл Дизел (Rudolf Christian Karl Diesel), прочут най-много със основаването на дизеловия мотор, прави гражданска война в производството на коли.

На 23 февруари през 1893 година той получава немски патент за основания от него мотор (наречен на неговото име дизелов).

А след няколко години поради ограниченията за отбрана на околната среда и новите промени в автомобилостронето, свързани с навлизането на електрическите коли, това откритие може би ще се окаже отживялост.

Родителите на Рудолф Дизел са немци, само че самият той се ражда в Париж през 1858 година. Влечението му към техниката го кара да стане монтьор и през 1873 година приключва действителна гимназия, а след две години и Политехническо учебно заведение в Аугсбург като най-хубав възпитаник. След това продължава образованието си в Кралското баварско политехническо учебно заведение в Мюнхен - най-големият механически университет в Германия, който приключва през 1880 година.

На 27 февруари 1892 година Рудолф Дизел подава поръчка за приемане на патент на "нов разумен топлинен мотор ". Получава го в имперското патентно бюро в Берлин на 23 февруари идната година под името "Метод и уред за превръщане на висока температура в работа " (регистриран на 28 февруари 1892 г.).

От 1893 година се създава новият мотор в Аугсбургския машиностроителен цех (от 1904 година "МАН ") при финансовото присъединяване на фирмите на Фридрих Круп и братя Зулцер (Sulzer Brothers Ltd).

Първият работещ мотор е изработен от Дизел там след четири години. Мощността му е 20 конски сили при 172 оборота в минута и КПД 26.2% при тегло пет тона. Тези параметри превъзхождат с доста съществуващите тогава мотори на Ото - с КПД 20%, и корабните парни турбини - с КПД 12%, което провокира неотложен интерес от страна на промишлените предприятия.

Известният през днешния ден "дизелов " мотор в действителност в миналото е можело да бъде задвижван и с растителни масла. Първият мотор на Дизел е изработен да работи с фъстъчено масло. Самият Рудолф Дизел е мислел, че след време дизелът ще бъде безценен разкош.

На 1 явуари 1898 година е учреден цех за произвеждане на дизелови мотори. За тази цел през есента на 1900 година в Лондон е записана компания. Първият транспортен съд с дизелов мотор е издигнат след три години. А през 1908-а е основан първият мотор с дребни размери за локомотиви и камиони.

През 1936 година за първи път е пуснат в серийно произвеждане лек автомобил с дизелов мотор ( "Мерцедес-Бенц-260D "). Той е създаден от компанията "Даймлер-Бенц ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР