Преди 113 години на 14 юли 1907 г., в разгара

...
Преди 113 години на 14 юли 1907 г., в разгара
Коментари Харесай

113 години от битката при Ножот

Преди 113 години на 14 юли 1907 година, в разгара на горещото лято, е завършила епопеята на Ножот – най-голямото стълкновение на българските комити от Македония след Илинденско-Преображенското въстание против турския войник, напомня организация " Фокус ".

Битката на Ножот е сражението, което се е трансформирало в апотеоз на духа, на подвига и на саможертвата в името на България. В продължение на два дни и две нощи трясъкът на бомбите и стрелбата ехтели из долищата. В късите промеждутъци на сражението от върха долитали песните на Ботев, изпети от кървавите уста на бунтовниците.

Битката на Ножот е надвишава рамките на елементарната всеотдайност и на поклонението към свободата на България. Битката ознаменува прераждането на духът на битката, възкресението на поборниците, извървели единствено преди три години тримесечния път на въстанието. Пътят, по който българите катерят зъберите, издигнали свободата им до верую по-силно от гибелта.
В навечерието на сражението дейците на Вътрешна македонска революционна организация прочистват организацията от сърбомани и платени сътрудници на турската власт. Организациите и локалните структури се оздравяват след въстанието, в което са дадени хиляди жертви. В резултат на това турската власт ускорява претърсванията и концентрира многочислени полицейски и армейски елементи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР