Преди 11 години (и 1 ден) - на 31 октомври

...
Преди 11 години (и 1 ден) - на 31 октомври
Коментари Харесай

Биткойн става на 11: Как се разви криптовалутата, променила финансовия свят

Преди 11 години (и 1 ден) - на 31 октомври 2008 година, беше оповестена бялата книга зад биткойн от към момента мистериозния субект или група от хора Сатоши Накамото. В нея беше показана децентрализираният P2P протокол, допускащ следенето и верифицирането на всяка една транзакция, предотвратяващ двойното отчитане и осигуряващ достъп до транспарантна отчетност, която всеки може да следи в действително време, напомнят от CoinTelegraph.

Този протокол съставлява криптографически предпазена система, в която биткойните се " изкопават " като премия за доставената компютърна мощ, след което се верифицират от останалите участници в децентрализираната мрежа. Тази финансова система на процедура не се нуждае от медиатори като банките и финансовите институции, с цел да реализира и одитира транзакциите - това е извънредно подривен феномен за монополизираната сфера на централизирана финансова мощност.

От тогава до момента биткойн продължава да слага върхове за хаш рейта си, с който се мери цялостната компютърна мощност, употребена за валидирането на транзакциите в блок-веригата във всеки един миг от време. Нейното повишаване прави цялата мрежа по-сигурна и е отзив за възприемането на изкопаването на криптовалутата като източник на приходи, показват от изданието.

Към средата на октомври данните на мрежата демонстрираха, че от основаването на първия блок биткойн на 3 януари 2009 година, миньорите са получили обща рентабилност от малко под 15 милиарда $. В тази сума са включени както самите новоизкопани блокове, по този начин и транзакционните такси, които надвишиха 1 милиарда $ през тази седмица.

Първата въобще записана стойност на биткойн е на 17 март 2010 година на към този момент несъществуващата платформа bitcoinmarket.com, като тогава 1 биткойн се е търгувал против 0,003 $. Към момента на издание на този материал, биткойн се търгува против 9124,7 $, което е ценови растеж от впечатляващите 304033233% за 11 години.

Към август тази година 85% от цялото предложение на биткойн към този момент е изкопано, което оставя едвам 3,15 млн. нови койна за в бъдеще. Все още не е известно кой тъкмо стои зад бялата книга на криптовалутата. Първите опити да се открие самоличността на Сатоши Накамото в криптосвета започнаха още през 2011 година, единствено няколко месеца откакто той престана да разгласява в обществените мрежи. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР