Преди 10 години, при назначаването му като селекционер на националния

...
Преди 10 години, при назначаването му като селекционер на националния
Коментари Харесай

Този път ютията май ще се отлепи за постоянно

Преди 10 години, при назначението му като селекционер на националния тим през есента на 2011 година Любослав Пенев съобщи, че главната му задача е да отлепи ютията (сиреч тима) от дъното. Получи му се краткотрайно. След това имаше някакви проблясъци и при идващите треньори - Ивайло Петев, Петър Хубчев, Красимир Балъков, Георги Дерменджиев. Къде спорадични, единствено в мач-два, при Хубчев даже за малко повече - до момента в който не мина в " Левски ". Но в никакъв случай не се получи трайна наклонност.

Сега най-накрая нещата наподобяват обнадеждаващи. Ясен Петров не съумя да внесе превратна смяна в първите си три мача (1:3 от Швейцария, 0:2 от Италия и 0:0 със Северна Ирландия). Но в идващите към този момент стартира да се получава, освен това сложно - и като добра игра, и като подмладяване на състава, и към този момент като резултати. Последователните победи над Литва (1:0) и Грузия (4:1) бяха красноречиво доказателство. Още повече че А тимът не бе вкарвал 4 гола 5 години насам - от триумфа с 4:3 над Люксембург на 6 септември 2016 година

" На равнище основа сме към този момент. Трябва ни време, с цел да си вдигнем къщичката. Дай боже, да я видя приключена, дори с керемиди от горната страна. Ще бъда откровено благополучен, в случай че тя наподобява добре ", коментира случващото се Петров. И по този начин напълно сбито заключи - всичко е още първоначално, трябват време и самообладание. А самият треньор изрази вяра, че ще бъде оставен да си работи и развие концепциите в националния отбор . За последното най-малко има индикации, че ще се получи. В момента се разисква в БФС продължаването на контракта на селекционера.

И с съображение - с изключение на показаното на терена, Петров очевидно съумя да откри сполучливо контакт с националите. Така че те да възприемат концепциите му и да демонстрират огромно предпочитание на терена. Успя да сглоби и за към половин година (и едвам три лагер-сбора) порядъчен колектив. В който над половината играчи точно Петров стартира да ги постанова. Само на последния лагер (за мачовете с Италия, Литва и Грузия) в състава имаше 14 футболисти, които се утвърдиха като национали таман при настоящия селекционер.

А някои от тях бързо станаха и твърди титуляри. Като Петко Христов. От дебюта си против Северна Ирландия 22-годишният бранител се трансформира в съществена големина в отбрана и играе непроменяемо, даже против Грузия . Явно Петров ще го постанова в центъра в двойка с Валентин Антов (20 г.). Но Христов несъмнено изпъква със успокоение, физически данни, позициониране, минимални неточности. Вижда се ясно развиването му в интервалите на преотстъпване от " Фиорентина " в клубове от италианската Серия С. И също по този начин си проличава нужното самочувствие на терена, произлизащо и от обстоятелството, че играе към този момент постоянно в Серия А (единственият български футболист на това равнище сега, за съжаление).

Чудесно е също да се знае, че имаме добри варианти за вратарския пост. И без значение кой ще пази (Георги Георгиев или Даниел Наумов), на голлинията е несъмнено. А и има премного други възможности - Иван Караджов, миналият в Саудитска Арабия Мартин Луков, Николай Михайлов. Дори Димитър Митов, който е малко надалеч от очите, само че прави превъзходен сезон в " Кеймбридж " и е единствено на 24 година

Крилото Георги Йомов и нападателят Атанас Илиев са други две попадения на Ясен Петров , като Илиев донесе и две равенства с головете си (в контролата против Словакия и изключително скъпо - в международната подготовка против еврошампиона Италия). При този селекционер също по този начин Кирил Десподов най-накрая съумя да разгърне в цялостна мяра качествата си в националния тим. Той стана острието на бързите контри - против Италия асистира за гола, а против Литва бе на косъм самичък да вкара.

" Искам да се извиня на всички и да им кажа, че ще вкарам, когато е най-важно за тима ", сподели Десподов след успеха над литовците.

Самочувствие за идващите мачове демонстрират и останалите в отбора. И това е още един белег за построяването на сполучлив колектив. Съответно - и за трайното отлепяне на ютията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР