Преди 10 години 58-годишният кмет на Елин Пелин Янко Янков

...
Преди 10 години 58-годишният кмет на Елин Пелин Янко Янков
Коментари Харесай

Студени досиета: 7 куршума и 6 версии за убит кмет

Преди 10 години 58-годишният кмет на Елин Пелин Янко Янков бе убит в двора на личната си къща в село Мусачево. Убийството и до през днешния ден не е разкрито, напомнят от Dir.bg.

Около 19 часа във съдбовната събота, 9 януари 2007 година, Янко Янков споделя на брачната половинка си, че отива да нахрани кокошките. След като един час не се връща, жена му излиза в двора и го открива облян в кръв. Никой не е чул или видял нищо.

След първичните огледи, събраната информация е нищожна. Кметът на Елин Пелин е прострелян седем пъти - в гърдите, гърба, кръста и в едното бедро. Килърите са били двама и са избягали с " Опел Корса ".

Според криминалистите, стрелбата е била безредна и говореща за експанзия и афект, а стрелецът е бил дилетант. Той бил стрелял с 9-милиметров " Макаров " отблизо разстояние, слепешката и без да се прицелва задоволително. Свидетели на убийството няма.

Версиите

От Министерство на вътрешните работи и прокуратурата оповестяват, че се проверяват шест вероятни версии за разстрела на кмета. От персонални претекстове до наранени бизнес ползи .

Близките на Янко Янков настояват, че той е получавал закани месеци преди да бъде убит. Заплахите са били свързани с построяването на индустриална зона в Елин Пелин. Приятели на кмета настояват, че натискът върху него е бил голям, а проверяващите стартират да преглеждат покупко-продажбите, подписани от Янков. Сред тях има противоречиви решения за продажба на огромни имоти аграрни земи и гори.

Същевременно най-големият обществен спор на Янко Янков е във връзка опита да се откри място за балите със софийски боклуци в мина " Чукурово ", благосъстоятелност на Христо Ковачки. Идеята обаче пропада поради опозиция на локалното население, която довежда и до конфликт сред гардове на Ковачки и поданици на близкото село Габра.

Не на последно място изскача и версията за разстрел, обвързван с газоснабдяването на Елин Пелин. По самодейност на кмета в градчето е построена газоразпределителна мрежа, като е основано общинско сдружение, което да доставя газ. От ДКЕВР обаче отхвърлят лиценз. Общинският съвет на Елин Пелин пък отхвърля на " Овергаз " да купи мажоритарния дял в общинското газово сдружение и вместо това продава 34 % от компанията на Александър Тасев-Остапа. Той обаче също е застигнат от патроните - на 14 май 2007 година

Разследващите пък не съумяват да намерят доказателства за нито една от версиите за убийството.

Политическите реакции

Разстрелът на Янко Янков е първото ликвидиране на настоящ кмет на по-голяма българска община и провокира стихия от политически реакции. Един от първите, които реагира е Александър Томов, защото кметът е повдигнат от неговата партия “Българска социалдемокрация “.

" Това, което се случи с кмета на Елин Пелин е животинско. Това е борба сред гадовете и мръсниците и тези, които унищожават България ", декларира Томов и добавя, че това е следващото посягане върху българската държавност.

Според него претекстовете за убийството на кмета не са политически, а са рекет и напън върху българските държавни представители за стопански изгоди.

Така или другояче до през днешния ден убийците и поръчителите на разстрела на Янко Янков остават незнайни. Разследването към този момент е студено досие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР