Предаванията на ДВ за чужбина навършиха 65 години. Значението им

...
Предаванията на ДВ за чужбина навършиха 65 години. Значението им
Коментари Харесай

"Дойче веле" 65 години разпространява факти, а не фалшиви новини

Предаванията на Дъждовни води за чужбина навършиха 65 години. Значението им нараства в един свят, който доста припомня за годините на Студената война и в който е значимо да се градят мостове и да се популяризират полезности, споделя Кристоф Щрак в публикацията " Ключът към триумфа на Дъждовни води са хората, които работят за него ".

" Уважаеми и скъпи слушателки и слушатели от далечни страни " - с тези исторически думи на президента на Федерална Република Германия Теодор Хойс на 3 май 1953 година стартира първото ефирно лъчение на Дъждовни води. Тогава задачата на Дойче Веле беше дефинирана по този начин: " Да показа пред слушателите в чужбина един политически, стопански и културен портрет на Германия ". Радиото стартира лъчение на къси талази, в началото единствено на немски език с концепцията да доближи всички тези хора по света, които владеят този език. Още през 1954 година радиото със седалище в Кьолн започва стратегии и на други езици, през 1992 година в ефир излиза и телевизионната стратегия на Дъждовни води, а скоро по-късно - онлайн-порталите.

" Разбира се, по времето на късите талази всичко беше доста по-просто, тъй като можехме да достигнем даже до най-отдалечените кътчета на света ", споделя генералният шеф Петер Лимбург. Днес обаче разпространяването на журналистическите артикули е много по-трудно. " В същото време, благодарение на обществените мрежи, на интернет и на нашите сътрудници по целия свят, през днешния ден ние имаме шанса до достигнем до доста повече хора, в сравнение с преди. Както и до момента, ние продължаваме да предлагаме микс от вести, разбори и отзиви - несъмнено, показани по доста по-модерен метод и насочени още по-отчетливо към ползите на нашите прекомерно разнородни целеви групи, които в доста случаи са на младежка възраст. " Лимбург, който е общоприет шеф към този момент от четири години и половина, желае да усили интернационалната тежест на Дъждовни води.

Във вторник (5.06) в немския Бундестаг ще има юбилейно празненство във връзка 65-годишнината на Дъждовни води, в което ще вземат участие министърката на културата Моника Грютерс и многочислени депутати от всички парламентарни фракции. Специален посетител ще бъде канцлерката Ангела Меркел, която ще произнесе и тирада по този мотив. На специфичните осведомителни щандове Меркел ще се осведоми за разнообразни настоящи планове на Дъждовни води, в това число и за мултимедиалния " разговорник " на съветски език, с чиято помощ потребителите могат по-лесно да разпознават подправените вести. В рамките на юбилейното празненство ще се организира и полемика за свободата на словото и печата, в която ще взе участие министърката на културата Моника Грютерс.

Някогашното радио през днешния ден предлага доста повече

Някогашното Радио Дъждовни води през днешния ден към този момент е доста повече: телевизионни стратегии на четири езика, аудио-програми за разнообразни краища на света, новинарски онлайн-портали на 30 езика, необятно наличие в обществените мрежи. Някогашните " слушатели " през днешния ден са се трансформирали във " фолоуъри ", като доста от тях са на младежка възраст. И още нещо доста значимо: Академията на Дъждовни води, която е водеща измежду немските школи за интернационално развиване на медиите, от 1965 година насам е обучила десетки хиляди публицисти от целия свят. И на немски министри нерядко им се случва в чужбина да срещнат високопоставени сътрудници, които описват за своите връзки с Дъждовни води.

Днес сложната интернационална обстановка много припомня на времената преди 65 години, когато се създаваше Дъждовни води. Отново се заприказва за " Студена война ", още веднъж свободата на словото и на медиите се намира под опасност в редица страни. " Времената станаха по-сурови, а това значи, че за Дъждовни води има повече работа. Ние имаме дълг да осведомяваме, да построяваме мостове и да разпространяваме полезности. Няма значение дали ще го назовем " Студена война " или " многополюсен международен ред ", значимото е, че провокациите се усилват: агитация, подправени вести, миграция, климатични промени, тероризъм ", споделя генералният шеф Петер Лимбург. Той загатва и частичното блокиране на Дъждовни води в страни като Китай или Иран: " Да, загрижени сме, само че в това време това потвърждава, че нашата работа има значение ". Според Лимбург, конфликтът сред системи и идеологии през днешния ден в същото време е и съревнование сред другите медийни артикули.

Ключът към триумфа на Дъждовни води са хората, които работят в медията - такава е философията на Дойче Веле. В двете редакции в Берлин и в Бон работят общо 3400 души от към 60 националности. Такова разнообразие на култури не се среща съвсем на никое място другаде в Германия. Непрекъснато нараства и броят на кореспондентските бюра в Африка, Азия и Латинска Америка. " Това разнообразие е същинско богатство за нас, то е и огромната ни мощ ", споделя Лимбург. " Ние се учим едни от други и откриваме, че от взаимния продан сред култури, религии и обичаи постоянно пораждат нови и положителни неща. Всичко това се прави върху фундамента на нашата Конституция, в чийто център е свободата. За мен персонално е голяма наслада и ентусиазъм да работя с толкоз доста и така разнообразни сътрудници. "
Но даже най-известните публицисти на Дъждовни води са малко познати вътре в самата Германия. Популярността идва от чужбина. Журналистката Сандра Петерсман споделя за едно свое пътешестване до Еритрея с представители на филантропична лекарска организация: " В едно село, през което минавахме, видях десетина души, скупчени край малко радио на акумулатори под голямо дърво. Веднага разпознах сигнала на Дъждовни води. Не разбирах и думичка от новините, които представяше моят сътрудник на амхарски език, само че когато се показах като журналистка от Дъждовни води, хората под дебелата сянка на дървото незабавно ме поканиха да вземам участие в тяхна обичайната гала с кафе и тамян ", спомня си журналистката.

" Факти вместо подправени вести "

Подобни прекарвания тя е имала и в Афганистан, където доста хора в провинцията въобще нямат телевизия и са жадни за повече информация. Сандра Петерсен съжалява, че Дъждовни води приключи радиопредаванията си на множеството езици. Независимо от това, когато наш сътрудник се появи с микрофона на Дъждовни води в бежански лагер в Йордания или Турция да вземем за пример, ползата автоматически му е обезпечен. 36-годишният Джафар Абдул-Карим, емблематичното лице на арабската телевизионна стратегия на Дъждовни води, неведнъж претърпява незабравими срещи със свои почитатели в Бейрут, Аман или Кайро. Неговото шоу " Шабаб Ток " създава тематики, към които малките екрани в арабските страни не смеят да посегнат. И по този начин доближава милиони, най-вече млади фенове.

Същото се случва и с изявления на езици като урду, пущу или китайски, засягащи свободата на словото, правата на дамите, корупцията или недъзите в просветителните системи - такива онлайн-статии нормално провокират голям читателски интерес. Но хората по света горещо се интересуват и от други тематики: да вземем за пример от политиката на немското държавно управление под управлението на Ангела Меркел, изключително във времена, когато на власт са политици като Тръмп и Путин.

Навремето в Германия може и да е имало политически полемики за бъдещето на Дойче Веле, само че в такива световно нестабилни времена като днешните немската политика добре осъзнава смисъла на медията. Бундестагът неотдавна разиска работата на Дъждовни води, а позицията на Народното събрание е изключително значима, тъй като работата на медията се управлява от специфичен " Закон за Дъждовни води ", признат още през 1960 година. В последния парламентарен спор един от ораторите, социалдемократът Мартин Рабанус, даде за нашата " световно настояща медия " следната оценка, против която съвсем никой не възрази: " Дъждовни води популяризира обстоятелства вместо подправени вести, освен това без значение и новаторско, с ангажимент към полезностите и доста сърцато ".

В няколко интернационалните допитвания цели 96 % от интервюираните споделят, че имат огромно доверие на Дъждовни води. 150 милиона души седмично се употребяват от журналистическите артикули на Дъждовни води - с наклонност към повишаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР