Предадоха на съд българин от Разград и трима нидерландци. Четиримата

...
Предадоха на съд българин от Разград и трима нидерландци. Четиримата
Коментари Харесай

Българин и трима нидерландци, произвеждали дрога, се изправят пред Темида

Предадоха на съд българин от Разград и трима нидерландци . Четиримата са с повдигнати обвинявания за произвеждане и разпространяване на опиати, оповестяват от прокуратурата.

Те се изправят пред Темида по отношение на разкрита през август 2023 година огромна и съвременна лаборатория за произвеждане на прекурсори, употребявани за синтез на синтетични наркотични субстанции.

А.К. (57 г.) и М.Х. (70 г.) са упрекнати за това, че в интервала от месец септември 2022 година до август 2023 година в град Разград и в село Врани кон, при изискванията на продължавано закононарушение, без съответно позволение и за разпространяване, в съучастничество с М.Б. (37 г.) и Й.С. (49 г.), произвели и държали прекурсори, а също по този начин държали материали и уреди, употребявани за синтез на прекурсори за произвеждане на високорискови наркотични субстанции. М.Х. е притеглен към наказателна отговорност и за държане за разпространяване на 16,51 грама екстази за разпространяване.

М.Б. и Й.С. са обвинени за това, че на 19 август 2023 година, произвели и държали прекурсори и държали материали и уреди за синтез на синтетични наркотични субстанции.

Подсъдимите са арестувани при акция, извършена през август 2023 г . В село Врани кон, община Омуртаг, в отдалечена от обитаемото място остаряла стопанска сграда, е разкрита добре оборудвана лаборатория за произвеждане на наркотични субстанции. Вътре е открита построена апаратура за задачите на индустриалния развой, както и битови пространства, пригодени за живеене.

На място за арестувани М.Б. и Й.С. В пространствата са открити съдове с прекурсори. Общото количество конфискувани субстанции от построената лаборатория е 1271,40 литра химични субстанции, употребявани в производството на синтетична дрога.
 Осъдиха двама чужденци на 15 години затвор за контрабанда на прекурсори
Осъдиха двама чужденци на 15 години затвор за контрабанда на прекурсори

Наложена им е и санкция в размер на 200 000 лв.

Другите двама обвинени А.К. и М.Х., са арестувани в домовете им, надлежно в бургаско село и в град Разград. За тях в хода на следствието е открито, че са се познавали през нескончаем интервал от време и познанството им се базирало на общи техни ползи, свързани с наркоразпространието. А.К. е осъждан в родината си Нидерландия точно за такива закононарушения.

Държавното обвиняване показва, че 57-годишният мъж и 70-годишният му другар са хората, които осъществили всички дейности по организацията на работата и оборудването на лабораторията за синтез на наркотични веществ а. Те почнали своята активност още през 2022 година с избирането на терен и помещение, като това били остарели икономически постройки край село Врани кон в община Омуртаг, достъпът до които бил стеснен. Последвало закупуване на съоръжение и доставянето му до България, инсталирането му и обезпечаване доставки на химични субстанции, нужни за производството на прекусрори, а в следствие и на високорискови наркотични субстанции.

За задачите на фактическото протичане на синтез в лабораторията били нужни служащи, по този начин наречените " готвачи ". Такива били ангажирани посредством интернет публикация от Кралство Нидерландия - обвинените М.Б. и Й.С., които не се познавали до този миг.

От прокуратурата означават, че през август 2023 година към този момент били налични всички нужни условия за започване на същинската работа на лабораторията - материали, първични материали, съоръжение, съдове за предпазване, помощни средства, технологии и служащи. На 19 август, рано сутринта, се правил развой на синтез на прекурсори, когато била осъществена профилираната интервенция по задържането на четиримата.

Ако бъдат приети за отговорни четиримата мъже могат да получат санкции " отнемане от независимост " за период от три до дванадесет години и " санкция " в размер от 20 000 лв. до 100 000 лв.. А за държането на екстази за разпространяване М.Х. може да бъде наказан със затвор за интервал от две до осем години и да му бъде наложена санкция от 5000 лв. до 20 000 лв..
 Задържаха двама холандци за контрабанда на 16 тона прекурсори във Варна
Задържаха двама холандци за контрабанда на 16 тона прекурсори във Варна

Стоката е пристигнала на пристанище Варна-запад с кораби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР