Пред “Труд” политолози и анализатори предупредиха за настъпващ хаосСлужебните министри

...
Пред “Труд” политолози и анализатори предупредиха за настъпващ хаосСлужебните министри
Коментари Харесай

Сценарият „Избори 2 в 1“ - рискът е 60 на 40

Пред “Труд” политолози и анализатори предизвестиха за предстоящ безпорядък
Служебните министри заделили 133 млн. лв. за президентски избор и по едно и също време гласоподаване за нов парламент

Коментираната дата е 24 октомври

Политическият риск за трети предварителни избори за парламент към момента остава извънредно висок. За това предизвестиха пред “Труд” анализатори и политолози. “Вероятността за избори 2 в 1 продължава да бъде 60 към 40. Това е най-лошият сюжет за България, тъй като значи още няколко изгубени месеца, в които страната ще влезе най-вероятно и в икономическа криза”, съобщи доцент Антоний Гълъбов.

Анализатори на политическите процеси у нас бяха безапелационни, че и този парламент не дава поръчка за решение на най-важните проблеми в страната. Според специалистите, воля за това е трябвало да се покаже, в случай че още в първите дни на 46-то Народно заседание в пленарна зала е бил изслушан служебният министър председател Стефан Янев по отношение на действителното положение на страната, а не вътрешният длъжностен министър Бойко Рашков и сътрудника му от правосъдното министерство Янаки Стоилов. “Фиксирането в правосъдната промяна, която изисква по-дълъг интервал от време, а не в най-важните, неотложни точки от дневния ред на българите, е явен знак за тази неустойчивост, която елементарно може да премине и в нови, предварителни избори още през октомври месец”, безапелационни са анализатори.

Че служебното държавно управление също е планувало вид за трети избори, стана безусловно ясно от думите на финансовия министър Асен Василев пред Българска национална телевизия.

“Обезпечени са 133 млн. лв. за избори - избори в два тура, плюс в допълнение пренастройване на машините и аварийни бюлетини за парламент, в случай че се наложи в единия от туровете. Парите са планувани за два тура на президентските избори плюс в допълнение поръчителство за парламентарните избори”, сподели служебният финансов министър.

Василев означи, че служебното държавно управление е планувало спомагателните разноски за възможни трети избори през тази година за парламент. Но не са планувани пари за обособени трети парламентарни избори, а за избори две в едно дружно с президентските, защото е решено, че “това е най-скъпият сценарий”.

“Така бюджетът ще издържи, в случай че се наложи провеждането и на трети парламентарни избори”, съобщи Асен Василев.

Още в първия ден на новото Народно заседание, ръководителят му Ива Митева сложи на обособените партии да внесат свои оферти за дата на президентските избори, които би трябвало да са в интервала 22 октомври - 22 ноември.

Според депутати от другите парламентарни групи, една от най-коментираните дати за президентския избор е 24 октомври - това е първата неделя от избраните по закон периоди за постоянни президентски избори.
Доц. Антоний Гълъбов, политолог, пред “Труд”: Консултациите са официални, сделките са подмолни


Цялата експертна общественост е изправена пред проблем, защото имаме прекомерно малко достъп до обществена информация - до проверими обстоятелства, въз основата на които можем да създадем разбор. Това значи в действителност, че политическите субекти избират да се договарят подмолно вместо да излагат обществено личните си причини. Онова, на което сме очевидци - един развой, в който политическата партия, която завоюва с малко повече от 16 000 гласа първото място в този парламент и оставайки с едно дребно болшинство от 65 депутати, откри режим, в който всички други би трябвало да поддържат еднопартийно държавно управление на малцинството, а в това време би трябвало да се ангажират с политическа поддръжка.

Моят общ извод въз основата единствено на това, което е обществено налично като информация, тъй като нито злословия, нито кулоарни клюки ме интересуват - това, което виждат българските жители сега, е едни официални съвещания, които всъщност не биха могли да доведат до нищо по-сериозно. Когато приказваме за развой на сериозен разговор сред политическите партии, той не се случва в границите на 1 час или в границите на някаква акция. Тези политически обединения не си говореха и по време на предизборната акция. Те не направиха нужното, с цел да осведомят, изключително “Има подобен народ”, защо ръководство упорстват. За страдание имаме по-скоро театър, който да премине през нужните етапи на някакъв вид съвещания, в сравнение с същински политически разговор. Въпросът за избори 2 в 1 към момента стои на дневен ред. Политическият риск не е избегнат, в противен случай.

Много значимо е да се разбере, че от 1 година ние сме в тежка институционална рецесия, която провокира политическа рецесия. Големият въпрос е, че тази политическа рецесия, ще провокира и икономическа и обществена през есента, в случай че не бъде открит минимално допустимия компромис за политическите сили, които да се върнат към дневния ред на България. В последните дни виждам разнообразни сюжети, разнообразни корпоративни ползи, само че не виждам дневния ред на България през днешния ден и тук.
Доц. Татяна Буруджиева, политолог, пред “Труд”: Партиите мислят за по-кратък интервал на държавно управление


От това, което следим сега, по-вероятно е да вървим към сформиране на държавно управление. Виждаме, че всички партии, които вземат участие в договарянията имат обща позиция и тя е, че би трябвало да има кабинет. Смятам, че ще се договорят. Все още е рано за систематизирания, само че самите политически сили не дават доста дълъг период на вероятно бъдещо държавно управление.

Виждаме, се се приказва за краткосрочните, незабавните задължения, които би трябвало да поеме бъдещия Министерски съвет. Усещането ми е, че самите партии нямат сигурност в неговата продължителност. Ако приемем тезата на редица сътрудници, че става въпрос за парламент с доста ниска легитимност по отношение на изборната интензивност, а и с резултатите, които се получиха, нямаме доста ясно обрисуван водещ индивид, който ясно да е посочен от българския народ за безспорен победител. Нямаме болшинство в партиите, които считат, че те са носители на смяната и се постанова да търсят гласоподаване и поддръжка от другите партии. Всичко това, взето дружно, приказва за един по-кратък интервал на държавно управление.

Протест на “Позитано” 20 отново желае оставката на Нинова
От Българска социалистическа партия не престават да приказват с Има Такъв Народ, само че чакат съглашение за поддръжка


Социалисти още веднъж желаеха оставката на Корнелия Нинова поради резултатите от изборите на 11 юли и политиката на Българска социалистическа партия.

Националният съвет на Българска социалистическа партия даде мандат за продължение на договарянията с “Има подобен народ” и другите парламентарно показани партии за основаване на държавно управление. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещанието на пленума на партията. Решението е взето със 120 гласа “за” и 1 “против”. Експертна група от Българска социалистическа партия ще продължи диалозите с “Има подобен народ”, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. От Българска социалистическа партия обаче ще желаят диалозите да бъдат финализирани със подписано съглашение за поддръжка. Нинова разгласи, че има и няколко условия за гласоподаване на кабинет на Има Такъв Народ. И уточни тематиките, по които от Българска социалистическа партия са изрично срещу: “Налагане на демократичен модел на ръководство и отдръпването на страната като главен регулатор и притежател. В частност приватизирането на ББР. Заявяваме желанието си Северна Македония би трябвало да стане член на Европейски Съюз, само че това не трябва да става за сметка на България”. Докато заседаваше Националния съвет на Българска социалистическа партия, пред “Позитано” 20 още веднъж имаше социалисти, които приканиха за оставката на Корнелия Нинова, поради пагубните резултати на предварителните избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР