Пред студенти през ноември 2017 г. Слави Василев каза: политическият

...
Пред студенти през ноември 2017 г. Слави Василев каза: политическият
Коментари Харесай

Кадрови рокади под крилото на президента

Пред студенти през ноември 2017 година Слави Василев сподели: " политическият хайлайф толкоз го е боязън да не бъде упрекнат, че злоупотребява с власт, че такава смяна на този стадий не е допустима "

Още по тематиката
" Нарочно заобикалям " президентска република ", само че за това приказвам "

Как съгласно Слави Василев от администрацията на Румен Радев би трябвало да се промени моделът на ръководство в България
8 ное 2017
Търси се идващият министър председател

Политическата рецесия, която оставката на втория кабинет " Борисов " отключи, би трябвало да получи развръзка в неделя
24 мар 2017 В идващите няколко дни администрацията на президента Румен Радев е на път да се раздели с няколко основни и забавни персонажи.

Въпреки че към момента няма публично предопределение към този момент е ясно, че за Москва като дипломат на България ще замине секретарят по външна политика Атанас Кръстин. Министър Екатерина Захариева съобщи, че Радев настоял да избере индивида за тази позиция, макар че ръководещите имали друга номинация. Този значим за президенството бранш - външната политика, в която президентът демонстрира интензивност, напълно ще се оголи на " Дондуков " 2 откакто и вторият човек в ресора - съветника по външната политика, излезе в дълготраен отпуск.

На последващо място, Румен Радев ще би трябвало да се огледа и за нов консултант по военна сигурност, в случай че се удостовери информацията, че ген.-майор Данчо Дяков ще бъде новият шеф на НСО, която към този момент не е отречена. А пък откогато Елена Йончева стана народен представител от Българска социалистическа партия, позицията на прессекретаря на президента стои вакантна.

В края на седмицата пък изтича предизвестието за овакантяване на Слави Василев, специалист в екипа на началника на кабинета на президента Иво Христов. Василев е забавен, тъй като намерено приканва да се работи за смяна на държавното ръководство в посока към президентска република. Той беше в екипа на Радев още от времето на предизборната акция.

След като през ноември м.г. описа пред студентите в Софийския университет концепциите си за президентска република и разделяне на управляващите (защитавани, апропо, от години), при започване на януари той написа и публикация по тематиката в уеб страницата epicenter.bg. Няколко дни по-късно в персоналния му профил във facebook се появи известие, че е подал молба за овакантяване на администрацията. Звучеше отчаян.

Пред " Капитал " Василев описа, че почита и цени Румен Радев, несъмнено прелестно с Иво Христов и няма личностен спор с никого, който да го принуждава да напусне. Просто не среща възторг за работа в посока на предлаганата от него коренна смяна на политическата система. Каза, че заеманата от него позиция в администрацията е прекомерно ниска, с цел да изчака още време на този пост. Убеден е, че рано или късно обществото ще стигне до концепцията му, а с цел да стане по-бързо Василев предложил на своите началници администрацията на президента да стартира да приказва по тематиката, да се обяснават преимуществата й в срещите с хората по места, при пътувания и така нататък

Сегашният състав на институцията на " Дондуков " 2 обаче е извънредно обран откъм изяви. Очевидно в самото президентство не са сигурни, че отбраната на новата форма на държавно устройство би имала безспорни преимущества в политически проект. Такава сериозна смяна може да стане единствено посредством привикване на Велико Народно заседание, за което президентът няма пълномощия.

Както стана ясно от първата година на Румен Радев на поста, институцията е лимитирана в доста връзки и е допустимо това да разочарова и друга част от ангажираните до момента в нея. Оредяването на редиците мъчно се наваксва най-вероятно и поради устрема на Румен Радев да не разчита на нито една политическа мощ за фрагменти, а за човек без опит в политиката, като него, кръгът от хора, на които може да разчита, в тази ситуация се свежда само до обвързваните с професионалната му кариера на боен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР