Пред страните от ЕС и Западните Балкани има няколко общи

...
Пред страните от ЕС и Западните Балкани има няколко общи
Коментари Харесай

Визите за ЕС за Западните Балкани остават

Пред страните от Европейски Съюз и Западните Балкани има няколко общи провокации - тероризъм, противозаконна миграция, интернационална престъпност, каналджийство. Борбата с контрабандата на мигранти е приоритет, както и противодействието на радикализацията и противозаконният трафик на оръжие.

Това стана ясно от думите на естонския вътрешен министър Андрес Анвелт по време на конференция след годишната министерска среща Европейски Съюз - Западни Балкани в региона на правораздаването и вътрешните работ и по време Естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Срещата се организира през днешния ден и през вчерашния ден в София.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че по време на срещата са разисквани феномените на каналджийството и контрабандата, както и тероризмът и миграцията . Каналджиите не са прекратили своите дейности на Балканите макар подхванатите ограничения, заключи той.

Относно безвизовия режим за пътешестване за страните от Западните Балкани Аврамопулос съобщи, че " анулацията на визите е инструмент, който няма да използваме. Нещата ще останат такива каквито са ".

ETIAS - система на Европейски Съюз за информация за пътуванията и разрешаването им е механизмът за пътешестване от Западните Балкани към Европейски Съюз, удостовери Аврамопулос.

От думите му стана ясно още, че би трябвало да се направи още по обмена на информацията и ръководство на запаса на муниции.

А разквартируването на сътрудници на Европол в Сърбия дава спомагателна опция за свиване на съдействието сред Европейски Съюз и Западните Балкани.

Валентин Радев от своя страна съобщи, че би трябвало Западните Балкани да бъдат присъединени към Европейски Съюз , тъй като другояче на България ще й бъде по-трудно да се оправя сама с провокациите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР