Пред Столичната община днес имаше протсет срещу вдигането на данъците

...
Пред Столичната община днес имаше протсет срещу вдигането на данъците
Коментари Харесай

Вечерни новини: Данъците в София се вдигат, руският газ вече ще идва от Турция

Пред Столичната община през днешния ден имаше протсет против повдигането на налозите

© Георги Кожухаров Въпреки че е работен, понеделникът донесе големи тапи към Благоевград по автомагистрала " Струма ". Колоната от коли, тръгнали да посрещат Нова година в зимните курорти, а и в Гърция, доближи над 2 км. В същото време поради зимната конюнктура бе лимитирано придвижването през прохода Троян-Кърнанре и по някои пътища в Северна България.

В София пък имаше митинги поради решението на локалния парламент да вдигне налозите за коли и за покупко-продажби с парцели от 2020 година Продължава и недоволството в Перник от неналичието на вода, като през днешния ден от думите на министъра на стопанската система Емил Караниколов стана ясно, че наличният воден размер в " Студена " действително е понижен до 2.6 млн. куб. м или до така наречен мъртъв размер. Това значи, че наличната вода към този момент не е годна за подаване към града.
На този декор се потвърдиха опасенията, че и Ботвеград може да остане без вода, защото язовир " Бебреш " е съвсем празен. Въпреките водните рецесии обаче зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия Красимир Велчев изрично разгласи, че няма да има оставка на държавното управление затова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тази заран стартира и ефикасната стачка на водачите и стюардесите на самолетна компания " Джърмънуингс " (Germanwings), което докара до анулация на над 180 полета, в това число такива до София. Продължава и " престрелката " на думи сред Полша и Русия за това чия е виновността за началото на Втората международна война, откакто полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна президента на Русия Владимир Путин в " умишлена " неистина.

А в това време папа Франциск прикани хората да беседват един с различен, когато се хранят, а не да употребяват мобилните си телефони - проблем, който се оказва все по-голям, изключително по време на празници като Рождество Христово.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от уикенда в три фрази

Съветниците утвърдиха повдигането на налозите в София

Столичният общински съвет дефинитивно одобри по-високите налози за коли и покупко-продажби с парцели , които предложи кметът Йорданка Фандъкова. " За " гласоподаваха ГЕРБ и Патриотите, а " срещу " - Българска социалистическа партия и " Демократична България " . Борис Бонев от " Спаси София " се въздържа. От новите налози общината чака да завоюва към 40 млн. лева , които да употребява за градския превоз и инфраструктура в кварталите.

Новият път на газа за България

На 1 януари 2020 година съветският газ ще стартира да се доставя до България през Турция , а не по Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния както до момента. Смяната на входната точка се постанова поради стартирането на " Турски поток ", посредством който южната ни съседка към този момент получава непосредствено газа си от Русия. В резултат на постигнатите договорености сред " Булгаргаз " и " Газпром износ " доставните цени за българските битови и индустриални консуматори на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база.

Над 320 млн. лева отиват за разширение на пристанището на Домусчиеви в Бургас

" БМФ Порт Бургас " на братята Кирил и Георги Домусчиеви е оповестило две публични поръчки за общо 322 млн. лева, чиято цел е разширение на пристанищните терминали в Бургас, които компанията държи на концесия. Голяма част от финансирането на плана е обезпечено по механизма " Свързана Европа ". Предвижда се доизграждане на кейовите стени, което ще усили потенциала на двата терминала на пристанището и ще разреши да влизат по-големи кораби , като планът включва и доизграждане на жп ифраструктура.

Русия и Украйна се договориха за преноса на газ

След месеци на разногласия " Газпром " и украинската страна реализираха съглашение по арбитражното дело за господстващо състояние на съветска компания. За сделката заяви в обществените мрежи украинският министър на правораздаването Иван Лешчин, който споделя, че не може да разкрие повече детайлности, само че показва, че по този начин се отваря пътят за подписването на дълготрайни контракти за пренос на съветски газ през украинската мрежа. Преди дни във Виена беше реализирана сделка за петгодишен контракт, по който Русия да доставя на европейските консуматори през Украйна 225 млрд.куб.м газ - 65 милиарда следващата година и по 40 милиарда от 2021 до 2024.

Демострациите в Индия против закона за поданството не престават

Фотограф: Adnan Abidi
Демонстрантите, носещи маски, държат индийскто знаме пред мемориала " Вратата на Индия " в Ню Делхи по време на проява против полицейска акция, извършена по време на митингите против новия закон за поданството. Опасенията за нормативният акт са, че е дискриминационен против мюсюлманите, защото улеснява придобиването на индийско поданство от бежанци от Афганистан, Бангладеш и Пакистан, само че при изискване че не са мюсюлмани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР