Пред сложен казус бе изправен регионалният инспекторат по образованието в

Пред сложен казус бе изправен регионалният инспекторат по образованието в ...

Обявиха Рамазан Байрам за "национален празник" в Гоце Делчевско! 20 училища хлопват вратите, институциите в ступор.Пред сложен казус бе изправен регионалният инспекторат по образованието в Благоевград, както и образователното министерство. Над 20 училища в Гоцеделчевско, които се посещават от деца мюсюлмани, искат да обявят утрешния ден за неучебен, съобщава struma.com.
 
Учениците няма да учат заради големия религиозен празник Рамазан Байрам, който започва на 15 юни. Това провокира протеста на останалите деца и родители, които заради празника на връстниците си, също няма да ходят на училище.
 
Директорите са в ступор от създалата се ситуация и е поискана намесата на РУО - Благоевград, откъдето пък питат спешно Министерството на образованието.
 
По закон денят е учебен и никой, освен образователното министерство, няма право да отменя учебни занятия, денят не е национален празник, за да се прибегне до такива действия, казаха от инспектората по образованието, откъдето чакат и разпореждане на министерството.
 
Директорите на училищата също не могат да вземат еднолично решение и така този казус оплете институциите в нонсенс въртележка.
 

Източник: blitz.bg