Пред сградата на ВиК Перник се събраха жители, недоволни от

...
Пред сградата на ВиК Перник се събраха жители, недоволни от
Коментари Харесай

Перничани протестират срещу водния режим

Пред постройката на ВиК Перник се събраха поданици, недоволни от прелюдия воден режим в града и покрайнините, заяви БНР.

Причина за митинга е въведеният воден режим от началото на седмицата - 18 ноември, в Перник и още 10 обитаеми места. Той е резултат от фрапантния спад на язовир " Студена ".

Организаторите са подготвили писмо, което ще връчат на кмета Станислав Владимиров. Те упорстват за оставка на управлението на ВиК- сдружението и търсене на отговорност поради водната рецесия на някогашния кмет Вяра Церовска и регионалния шеф Ирена Соколова. По време на митинга ще стартира и събирането на подписка.

Припомняме, някогашен специалист от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) напомни, че 1/3 от язовир " Студена " е източен през 2018 година, а самото ВиК сдружение има личен Водноелектрическа централа.

Директорът на " Топлофикация Перник " Любомир Спасов заяви, че поради водния режим има проблеми с качеството на топлата вода.

" Получава се непрестанно изпразване на системата и пълнене, въздушни възглавници, горене на помпи за битова гореща вода, само че ще се оправим с този проблем. Да се надяваме, че режимът ще бъде по-кратък ", сподели Спасов.

Той не чака водният режим да се отрази на отоплението. По думите му сдружението разполага с задоволително екипи, които в случаи на повреда да реагират навреме. Авариите се отстраняват в границите на часове до най-много денонощие, съобщи Спасов.

" Топлофикация Перник " е подготвена за зимния сезон, добави шефът на сдружението Любомир Спасов. На склад в предприятието има над 100 000 тона въглища. Количеството ще стигне за към 40 дни, даже през това време да не се вършат нови доставки, добави Спасов.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

Според някогашния шеф на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир " Студена " е била източена голословно. Наличието на Водноелектрическа централа " Студена " значи, че водното сдружение има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за произвеждане на електрическа енергия, сподели той.

На 14 ноември Владимиров съобщи, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 година стартира воден режим в района. Той обгръща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим визира към 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички дейности. Според него продължаващото разхищаване на вода ще изчерпи и дребното останало количество от скъпия запас. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР