Пред сградата на ЦИК бившият омбудсман Мая Манолова организира акция

...
Пред сградата на ЦИК бившият омбудсман Мая Манолова организира акция
Коментари Харесай

Мая Манолова: Борисов, ЦИК и Дончев сладко спинкат за машинното гласуване

Пред постройката на ЦИК някогашният омбудсман Мая Манолова провежда акция с горене на изборни протоколи от последния локален избор.

Акцията на ръководителя на гражданската платформа “Изправи се. БГ “ и някогашен кандидат-кмет на столицата Мая Манолова е обвързвана със съзнателното, по думите й, безучастие от страна на ЦИК и държавното управление да разгласят социална поръчка за обезпечаването на машини за гласоподаване, които до пет месеца би трябвало да са въведени във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели.

Според Манолова, става дума за обезпечаване на 18 хиляди машини, стотици фалшифицирани изборни протоколи, дописвани и подправяни бяха изгорени в огромен варел на стълбите пред постройката на ЦИК. Събитието беше охранявано от една пожарна кола.

След локалните избори Манолова заведе дело за анулиране на вота, само че съдът отхвърли на две инстанции настояването за отваряне на секции, в които имаше подозрения за операции.

"Борисов, ЦИК и вицепремиерът Томислав Дончев сладко спинкат по въпроса за машинното гласоподаване, тъй като машините нямат чекмеджета и вътре в тях няма кюлчета, револвер и пачки. Борисов знае, че няма по какъв начин да получи задоволително гласове на идващите избори, по тази причина желае още веднъж да краде вота на хората с сходни протоколи. Палим този огън, тъй като Борисов по естествен метод не ни чува и не ни вижда. Ако има инстикт на пожарникар и в случай че не желае този огън да му възпламени стола в Министерски съвет, да бръкне в огъня ". Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова пред ЦИК, където бяха изгорени преработените протоколи от локалните избори в София.

„ Това са 900 дописвани, надписвани, пренаписвани по доста пъти и с доста зачерквания и замазвания протоколи от локалните избори в София. Това са протоколите, с които беше сменен вотът на гласоподавателите в столицата. Това е същинска кражба на гласове. Прокуратурата се занимава с кражбата по домове, само че не и с кражбата на гласове”, добави Манолова.

По думите й, в случай че не принудим ЦИК и Борисов да вкарат машинно и електронно гласоподаване, идващите парламентарни избори ще са същите като в София - фалшифицирани. „ Изборите в страната ще се трансфорат в София 2 – с кражба на гласове на българските жители. От август предходната година в Изборния кодекс е записано, че всички избори би трябвало да са с машини. Въпросът е къде са машините година по-късно, къде е публичната поръчка, с която да се наемат и купят машини. ЦИК умишлено не предприе никакви дейности, не взе никакво решение за снабдяването с машини. Това е станало „ по заповед на щуката “, с цел да открадне изборите в страната, както ги открадна в София”, безапелационна бе Манолова, като визираше премиера Бойко Борисов.

Председателят на „ Изправи се.БГ “ изясни, че под натиска на митинга, ЦИК е подготвила документи за публичната поръчка за машините. „ Липсва едно число – броят на нужните машини. Числото е елементарно – 9000 секции, по две машини в секция – 18 000 машини. Но ЦИК не афишира процедурата поради Борисов и тъй като чака Народното събрание да анулира машинното гласуване”, сподели Манолова.

Тя прикани президента Румен Радев да свика КСНС за почтени избори. Да извика ЦИК и да упорства за машинно гласоподаване. „ Време е да ги попита къде са машините, тъй като от срещата през февруари минаха шест месеца, добави някогашният омбудсман.

„ Въпросът ми е и към Борисов, към Корнелия Нинова, към Мустафа Карадайъ, към Христо Иванов, към Валери Симеонов, към Веселин Марешки. Всички те имат представители в ЦИК. Защо нито един от техните представители не направи нищо за оповестяване на публичната поръчка за машините? Борисов, който обезпечи пари за машините, има седем члена в ЦИК и назначи вицепремиера Томислав Дончев да дава отговор за машинното гласоподаване, да разгласят неотложно процедурата за закупуване на машини, с цел да има машини и почтен избор на идващите избори”, акцентира Манолова.

„ Ако желаете този огън, който сега гори пред Министерския съвет и пред ЦИК, да не се изсипе пред партийните ви централи, накарайте представителите си в ЦИК да проработят по закон и в полза на българските жители. Този път фалшификациите няма да минат, статуквото няма да се запази с фалшификации”, безапелационна е Манолова.

Тя напомни, че по делото за анулиране на резултата от локалните избори в София съдът реши, че няма проблем с 900 пренаписвани, зачерквани, подписвани, дописвани протоколи. Няма проблем със 100 000 гласоподаватели разлика сред двата тура в София, с 24 000 недействителни бюлетини, със 7000 следени гласа с импортирани извън бюлетини в секциите във Филиповци и „ Факултета”, със 7000 гласоподаватели, дописани под линия не по открития ред, няма проблем с 3000 жители на държави-членки на Европейския съюз, които действително ги няма в София, само че са дописани в изборните описи и от тях има и дали своят вот.

Манолова добави, че има и втори вид за обезпечаване на машините за гласоподаване – Белгия има 30 000 машини за гласоподаване и българското държавно управление може да наеме машини от Белгия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР