Пред сградата на парламента в центъра на Бейрут избухнаха сблъсъци

...
Пред сградата на парламента в центъра на Бейрут избухнаха сблъсъци
Коментари Харесай

Сблъсъци пред сградата на парламента в Бейрут

Пред постройката на Народното събрание в центъра на Бейрут избухнаха конфликти сред стачкуващи и полицията. Силите на реда използваха сълзотворен газ, с цел да разпилян множеството.
До конфликтите се стигна, откакто участници в митингите започнаха да хвърлят камъни и железни пръчки по полицейския кордон. След това се пробваха да съборят огражденията. Полицаите, на собствен ред, използваха сълзотворен газ и водни оръдия.
По-рано деятелите приканиха към провеждането на всеобща проява пред постройката на Народното събрание под лозунга „ Събота на гнева ”. В центъра на ливанската столица дойдоха колони с протестиращи от разнообразни градове на страната.
Икономическата и финансова обстановка в Ливан продължава да се утежнява. Още през октомври президентът Мишел Аун разгласи, че страната страда от финансови блокади и наказания. Забележим е дефицитът на валута в банковия бранш.
Преустановени са преводите към сметки в чужбина, изплащането на валута е лимитирано до 1000 $ седмично, нараснал е процентът на комисионната при изплащането на валута в брой. Бизнесмените отхвърлят да одобряват заплащания по банков път. Курсът на ливанския фунт по отношение на $ стартира да пада за първи път от 30 години насам.
През октомври започнаха антиправителствени демонстрации с претенции за стопански промени и правосъдно гонене на служителите, забъркани в корупционни схеми.
Въпреки подадената оставка на държавното управление, митингите не стопират. Държавата се намира в политически вакуум повече от 2 месеца. Президентът назначи нов министър-председател, само че към момента не е образувано ново държавно управление, които да удовлетворява всички политически партии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР