Пред православния храм Св. Николай Чудотворец във Варна се проведе

...
Пред православния храм Св. Николай Чудотворец във Варна се проведе
Коментари Харесай

Във Варна раздадоха рибен курбан


Пред православния храм „ Св. Николай Чудотворец ” във Варна се организира боен обред и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – покровител на моряци и риболовци, съобщи кореспондентът на БГНЕС във Варна.

След приключването на ритуала, пред православния храм „ Св. Николай Чудотворец ”, бе раздаден рибен курбан на жителите и гостите на град Варна, подготвен в походна кухня от персонален състав от Военноморските сили. Първообразът е историческа персона - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Източноправославната религиозна традиция го уважава като настойник на мореплавателите. Според една легенда, по време на мощна морска стихия, светецът избавил с молебствия моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, умрял при рухване от най-високата мачта.Смята се, че когато е сърдит, светецът предизвиква бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.Според националните поверия точно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима идва точно след 6 декември.По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се подвига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава ”, споделя националната приказка.

Задължително на Никулден на масата участва шарана. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - с цел да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - с цел да се умножи фамилията и да има благоденствие. Някога майките употребявали костта от главата на шарана (която наподобява на кръст) като амулетче, което пришивали в облеклата на дребните деца, с цел да ги пази от заболявания. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР