Пред повече от 400 участника от цяла Европа – институции,

...
Пред повече от 400 участника от цяла Европа – институции,
Коментари Харесай

Мария Габриел: Медийната грамотност е ключ за критично мислене и борба с дезинформацията


Пред повече от 400 участника от цяла Европа – институции, медийни регулатори, специалисти, публицисти, жители, българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел даде началото на първата Европейска седмица на медийната просветеност. Основната цел на тази нова самодейност на Европейската комисия, която се осъществя по предложение на българският еврокомисар, е да даде на жителите умения за сериозно мислене и разграничение на вярна от погрешна информация, за основаване на наличие.

 

„ Медийната просветеност не значи единствено битка с разпространяването на дезинформация. Високото равнище на медийна просветеност е от значително значение, с цел да могат жителите да взимат осведомени решения. Това е още по-важно в подтекста на идните европейски избори. Както сподели президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в тези избори би трябвало да покажем, че Европа може да преодолее разликите сред север и юг, изток и Запад.  Добрата медийна просветеност е причина за една витална и съвременна народна власт, увеличаваща устойчивостта на жителите на дезинформация и способността им да четат сериозно в големия информативен поток “, акцентира Мария Габриел.

 

Българският еврокомисар открои няколко съществени фактора за реализиране на резултати в региона на медийната просветеност.

 

На първо място тя акцентира нуждата от активизиране на локално ниво на всички участници, занимаващи се с медийно обучение. За задачата Европейската комисия сътвори интерактивна карта на събитията, на която досега има маркирани над 230 начинания. Новата Директива за аудиовизуалните медийни услуги също включва наредба към страните членки да покачат равнището на медийна просветеност.

 

На идващ ред комисарят означи потребността от нови дейности. Такова би могло да бъде общ европейски център за шерване на запаси, което би спомогнало за общото схващане на въпроса от страните членки. Такъв център може да служи като взаимен корпус от познания за медийна просветеност, които да се включат във всеки стадий на образованието в европейските учебни заведения.

 

„ Понякога на жителите им е мъчно да разграничат вярната от погрешната информация. Наша отговорност е да им дадем принадлежности, с които да им помогнем да създадат своя осведомен избор, учреден на качествена и разнообразна информация. Вярвам, че дружно можем да защитим медийната просветеност, с цел да имаме плурализъм на мненията и отбрана на нашите полезности “, съобщи още комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР