Пред парламента се провежда протест под мотото За повишаване на

...
Пред парламента се провежда протест под мотото За повишаване на
Коментари Харесай

Протестната блокада на София започна, синдикатите искат по-високи доходи

Пред Народното събрание се организира митинг под мотото " За повишение на приходите и опазване на работните места ", провеждат от двата най-големи синдиката КНСБ и КТ " Подкрепа ".  Заради възбрана на чиновник на Министерство на вътрешните работи да бъде повдигнат дрон от протестиращите, който да снима проявата, стартът на демонстрацията от 11 часа бе занимателен. От синдиката споделиха, че това се случва за първи път и приготвят яростно писмо до министерството и до общината поради казуса, в което споделят, че ще посочат името на служителя на органите на реда, съобщи БНР.

Мястото на митинга неслучайно е пред постройката на Народното събрание, защото едно от главните синдикални претенции е незабавно приемане на Бюджета за идната година, а не удължение на Бюджет 2022. Протестиращите желаят нарастване на заплатите, което да компенсира инфлацията още до края на тази година, както и 13% най-малко скок на възнагражденията и в частната, и в бюджетната сфера за идната година.

" Инфлацията стигна 18,7%. Това е формалната по статистика, само че импровизирано инфлацията е сред 40 и 50, даже над 50%. Настояваме Бюджет 2023-та година да бъде импортиран с всичките претенции на КНСБ, най-много за увеличение на минималната работна заплата от 710 на миниум 850 лева; Държавните предприятия и държавните структури са обвързани единствено и само с Бюджета ", показа протестиращ.



Лидерът на КНСБ Пламен Димитров разгласи, че днешният митинг е единствено началото за отстояване на настояванията им, няма да се спрат и пред ефиктивна национална стачка.

" Достатъчно е споменаването на инфлацията, с цел да е ясно, че нещо би трябвало да се предприеме и да се направи. Това са приходите. Другият ни огромен проблем е в региона на енергетиката през Плана за възобновяване и резистентност, по този начин, че това са общо взето двете мажорни тематики, с които желаеме да занимаем народните представители и да им обърнем внимание. С Пламен Димитров - президента на КНСБ, ще имаме среща и с президента Румен Радев, с който също ще поговорим по тези тематики ",  сподели по-рано водачът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов пред БНР.

Идеята да се работи през идната година с бюджета за миналата е несъстоятелна, счита Манолов. По думите му сега се прави някаква политическа маневра. " Сигурен съм, че имат и различен вид и могат и него да предложат ", безапелационен е той.



От 12 часа до 14 часа е планувано протестно автошествие, в което, по данни на профсъюзите, ще се включат към 1000 коли. От Столична община предизвестиха, че се чака усложнение в придвижването и на градския превоз. 

Автошествието ще бъде с маршрут: площад " Народно заседание " - бул. " Цар Освободител " - Орлов мост - бул. " Цариградско шосе " - " Площад на авиацията " (кръговото наоколо до зала Арена Армеец " ) - бул. " Цариградско шосе " - Орлов мост - бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " - НДК - бул. " България " - бул. " Акад. Иван Гешов " - бул. " Цар Борис III " - площад " Руски монумент " - бул. " Ген. М.Д. Скобелев " - ул. " Опълченска " - бул. " Тодор Александров " - площад " Независимост " - площад " Атанас Буров " - площад " Ал. Батенберг " - бул. " Цар Освободител " - ул. " 15 ноември " - площад " Св. Александър Невски ", където протестното автошествие ще завърши.

 Снимка: КНСБ

От президентството оповестиха, че президентът Румен Радев ще беседва с представители на протестиращите в 14 часа.

В взаимна декларация КНСБ и Конфедерация на труда " Подкрепа " показват настояванията си, които са свързани с приходите на работещите, трудовите и синдикалните им права, отражението на зелената договорка.

Сред тези претенции са растеж на приходите до края на тази година, който да компенсира насъбраната инфлация, която през септември доближи на годишна база 18,7 %, както и повишение на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. от 1 януари следващата година.

Синдикалистите упорстват и за растеж с най-малко 13 % през 2023 година на всички заплати в частния и бюджетния бранш, а за организациите, работещи на терен - най-малко 20 %.

Профъюзите упорстват и за отсрочване на проектите за либерализацията на енергийния пазар за битовите консуматори след 2025 година, както и двойно нарастване на броя на хората, които получават пари за отопление с най-малък размер на помощта 1000 лв..

" Непременно това, което би трябвало да бъде направено, е да бъде отсрочен, най-малкото, срокът за либерализацията на цените за електрическа енергия за битовите консуматори. Това значи нашите сметки за ток да се усилят 5 пъти! Нещо, което нито един българин не може да си разреши ", съобщи Димитър Манолов.

По думите му " не трябва да се вкарва либерализирана цена на електрическата енергия по метода, по който се прави на други места ".

Въпросът е животът на мините в Маришкия басейн да не бъде предварително преустановен , без това да се постанова, акцентира Димитър Манолов в предаването " Преди всички ".

" Защото в Плана за възобновяване и резистентност някой е поел безумни задължения, които би трябвало безусловно да бъдат преосмислени. Непременно. "

При сегашните цени на електрическата енергия българската енергетика създава тези пари за половин година, разясни още синдикалистът по проблема със затварянето на въглищни централи против средства по ПВУ.

" Ние умерено можем да се откажем от тези средства и да си ги произведем сами, без да си затриваме енергетиката. "

" В региона на пенсиите бяха направени страхотни каши и към този момент никой не знае какво става там ", регистрира още Манолов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР