Пред Паметника на летеца в София бяха отбелязани 111 години

...
Пред Паметника на летеца в София бяха отбелязани 111 години
Коментари Харесай

Президентът Радев почете паметта на загиналите за родината летци и парашутисти

Пред Паметника на летеца в София бяха маркирани 111 години от основаването на българската бойна авиация. Днес е Празникът на авиацията и Военновъздушните сили (ВВС).

 

Президентът Румен Радев одобри почетния часовой. На тържествения обред участваха също министърът на защитата Тодор Тагарев, заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров, военнослужещи, депутати и жители. 

 

Пред Паметника на българския авиатор венци и цветя бяха поднесени от името на президента, министъра на защитата, началника на защитата, ръководителя на парламентарната комисия по защита, командира на Съвместното командване на силите, командването на Военновъздушни сили, командира на Сухопътните войски, командира на Съвместното командване на специфичните интервенции, началника на НСО, Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, посолството на Съединени американски щати, посолството на Англия, военни аташета, организации и жители.

 

„ На Празника на авиацията и 111-ата годишнина на Българските военновъздушни сили отдаваме респект пред паметта на починалите в отбрана на българското небе, както и към професионализма и отдадеността на хората, които отстояват въздушния суверенитет на страната. Българските военновъздушни сили са притежател на обичаи и дух, на същинско мъжество и родолюбие, от които обществото ни се нуждае изключително мощно през днешния ден. “, написа Румен Радев във фейсбук.

 

 

 

Днес се навършват 111 години от първия в историята на българската авиация и в Европа полет на аероплан (1912 г.) с разследваща цел в действителни бойни условия по време на Балканската война (1912-1913), напомня Българска телеграфна агенция. Освен разузнаване на силите на съперника, е осъществено първото над Европа бомбардиране от въздуха в същинска фронтова конюнктура. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдаващият поручик Продан Таракчиев летят със своя " Албатрос " над Одринската цитадела, разузнават разположението на запасите и съумяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.

 

Военновъздушни сили са в непрекъсната подготвеност и си правят работата без никакви отклонения и нарушавания, сподели командирът им генерал-майор Димитър Петров в изявление за Българска телеграфна агенция. В спокойно време, рецесии и война, екипажите на самолетите „ Спартан “ от 16-а авиобаза Враждебна са постоянно в подготвеност да извършват поставените им задачи и задания. В това увериха майор Стоян Барев и капитан Николай Калайджиев в изявление за Българска телеграфна агенция във връзка 16 октомври – Ден на авиацията и Военновъздушни сили. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР