Пред очите ни изграждат нова Велика стена. Може да се

...
Пред очите ни изграждат нова Велика стена. Може да се
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: Китай спечели търговската война със САЩ

Пред очите ни построяват нова Велика стена. Може да се назова Великата антикитайска стена, защото задачата на Америка е да овладее Поднебесната империя, която е на път да доближи идентична икономическа и военна мощност. Изненадващо сходна е историята на построяването на оригинала и неговото модерно копие.

По време на моите пътувания в Китай съумях да докосна и останките от структури от 2-ри век преди новата епоха, стърчащи на няколко метра отдолу под пясъците на пустинята, и внушителните замъци, приключени през XVII век. Удивих се на жертвите на хората, които са полагали каменни блокове от високите планини, и тези, които са градили тухлени укрепления в безводна пустиня, лишена от растителност. И също по този начин бях изумен от непоколебимостта на владетелите на Поднебесната империя, които безмилостно извършват стратегическите си проекти.

Защитни стени стартират да се издигат три века преди раждането на Христос. Тогава Поднебесната империя се състои от 150 страни, непрестанно воюващи между тях. В едно от дребните кралства, наречени Лу, е живял и проповядвал философът Конфуций. Неговите филантропски указания в никакъв случай не са имали въздействие върху ръководещите. Борбата продължава два века, което влиза в китайската история като „ Период на воюващите кралства “. Историците считат, че тази кървава епоха стартира съвсем по едно и също време със гибелта на Конфуций през 479 година преди новата епоха и приключва с обединяването на Китай под ръководството на Цин Ши Хуан. От 148 страни единствено седем остават до края на „ воюващите страни “. Последната борба през 221 година преди новата епоха е извоювана от царство Цин, неговият стопанин на име Ин Джън (259-210 година прочие н. е.) става първият император. Династията Цин сплотява цялостен Китай, а нейният създател влиза в историята като Цин Ши Хуан.

Първият император стартира да разрушава стените, разделящи някогашните кралства. Оставят единствено тези сектори, които по северните граници на Поднебесната империя са отбрана от набезите на „ варварите “ от племената хунну (след това те стигат до Рим под името хуни). Стените и кулите са укрепени, а изчезналите сектори са приключени, с цел да се сътвори непрекъсната линия от укрепления. Останки от тази отбранителна система, известна в Китай като Стената на десетте хиляди Ли, а на Запад като Великата китайска стена, са оживели и до през днешния ден.

Неуморната активност на Цин Ши Хуан основава матрица от геополитическо, икономическо и цивилизационно единение на Поднебесната империя за стотици и хиляди години напред. Отбранителните стени и стратегическите пътища, каналите и други „ велики строителни планове от петнадесетте години “ (точно толкоз продължи династията Цин (221-206 година прочие н. е.) са доста скъпи. Стотици хиляди китайци умират надалеч от вкъщи в борби и насилствен труд Самият популярен обединител също не устоя дълго, той или умира от болест, или е токсичен по време на инспекционна обиколка на разширената империя..

Изграждането на стената от епохи е в крайник с по-нататъшното разширение на Поднебесната империя. Сега западният ѝ край се намира в пустинята Гоби покрай пещерите на хилядата Буда и град Дунхуан, а източният край стартира непосредствено от водите на Източнокитайско море, близо до основния китайски курорт Бейдайхе. Древните сектори от стената с височина 2-3 метра и към този момент издигнати по време на династията Мин (1368-1644) 8-10-метрови стени и страхотни кули, направени от огромни тухли, забавят, само че не стопират натиска на завоевателите. Най-яркият образец са монголците, чиято дръзка конница разкрила недостатъци в стената и прониква в задоволителен брой, с цел да завладее китайските земи. След като се освобождава от монголско робство, китайската династия Мин стартира трескава работа по построяването на на практика нова Велика стена. Системата от укрепления включва градските стени на Пекин, Сиан и други огромни градове. Но те не стопират набезите на дръзките монголски ескадрони, които пробиват новата стена в Поднебесната империя и стигат до покрайнините на столицата.

Друг образец за неефективността на стената от 10 000 ли датира от упадъка на династията Мин (1368–1644). Селските въстания опустошават Поднебесната империя, Синът на небето се обесва на клон в парка на императорския замък. Генерал Ву Сангуи, който дава отговор за защитата на източната част на стената, обективно прави оценка бойната подготвеност на своите войски и взема решение да пусне войнстващите „ варвари “ върху селските орди зад стената. Заставата е отворена за отряди на манчжурите, родов съюз на жителите на горите на днешна Китайска Манчжурия и Руското Приморие. Манчжурите си свършват работата и унищожават бунтовниците. Те обаче не желаят да изоставен и през 1644 година прогласяват Небесната империя за империя Манджу Цин. 500-хилядна тайфа на " варвари " превзема 100-милионен Китай и го ръководи съвсем три века, до 1911 година Предателството побеждава стената.

Защитните стени, даже оборудвани с най-новата военна просвета, също по този начин не съумяват да защитят европейските страни. Да си напомним френската линия Мажино, финландската линия Манерхайм, немската Атлантическа стена. Укрепленията, които костват доста пари и изискват колосални старания, не могат да изиграят предопределената си роля и не стопират хода на Историята.

Няма подозрение по отношение на безполезността на сегашните опити на Америка да овладее Русия и Китай, двете съществени непокорни сили на нашето време. Вашингтон е създал и ползва тактика за обкръжаването им от запад и от изток. Западният фронт е на практика приключен с предстоящото присъединение към блока на НАТО на Швеция и Финландия. Сега Великата антируска стена се простира по всички европейски граници на Русия от север на юг (с спиране в Украйна). Великата антикитайска стена, Източният фронт, е приключена единствено отчасти. Разчита на към този момент съществуващите „ замъци “ – Япония, Южна Корея, Окинава, Тайван, Австралия, Сингапур. Спешно се градят изчезналите сектори от " стената ". Това са военнополитическите групировки КУАД (Австралия, Индия, Япония и САЩ) и военният блок АУКУС ( Австралия, Англия, САЩ). Американците се надяват да трансфорат комерсиалния блок АСЕАН в друга огромна част от " стената ".

На 12-13 май във Вашингтон се организира срещата на високо ниво САЩ-АСЕАН. Президентът Байдън и вицепрезидентът Харис освен се пробваха да всеят подозрение измежду 9-те водачи по отношение на надеждността на техния главен търговски сътрудник, Китай. Това е на практика невероятно – въпреки всичко АСЕАН към този момент три години е главният търговски сътрудник на Поднебесната империя, отблъсквайки Европейския съюз и самите Щати. Предвид актуалните компликации, Китай даде обещание да внесе селскостопански артикули от страните от АСЕАН на обща стойност 150 милиарда $. В допълнение към търговията, Пекин дава икономическа помощ на страните от Г-9 на Тихия океан за превъзмогване на следствията от ковид - спомагателни 1,5 милиарда през 2022-2024 година

Но притежателите на Белия дом се пробваха да заинтересуват гостите с оригиналност, наречена Индийско-тихоокеанска икономическа конструкция (ИТИС). Въпреки че не е нищо повече от съглашение за свободна или преференциална търговия, това виртуално начинание, което занапред следва, се концентрира върху въвеждането на електронната търговия в района. В същото време за американците са значими не толкоз комерсиалните връзки, колкото реализирането на концепцията за „ Индийско-Тихоокеанския район “ и геополитическото и геоикономическо обграждане на Китай. Единственият действителен резултат от срещата на върха беше обещанието да се провиснал 150 милиона $ на страните от АСЕАН. Лъвският къс е предопределен за подсилване на военноморските сили с вярата за връзката им в бъдеще с блокадата на морските пътища на Поднебесната.

Има още доста планове за обграждане на Китай на масите на стратезите от Белия дом. Някои от тях бяха разисквани по време на визитите на самия Джоузеф Байдън в Токио и Сеул на 20-24 май. Но построяването на Великата антикитайска стена, Байдън е заставен да остави необятни врати в нея. На 10 май той разгласи желанието си да отстрани част от комерсиалните наказания против Китай, като добави и думи за опцията за цялостното им унищожаване. Така комерсиалната война, стартирана през 2018 година от президента Тръмп, е към своя логически край. Търговията сред Китай и Съединени американски щати през 2021 година възлиза на 756 милиарда $, което е растеж от 29%. В същото време китайският експорт набъбна с 27,5% до 576 милиарда $. На полето на комерсиалната война Америка капитулира.

След налагането на спомагателни мита върху китайския експорт американските корпорации изгубиха над 1,7 трилиона $. Всяко американско семейство надплаща 1300 $ годишно за нужните артикули. Тези числа бяха упоменати в речта на китайския дипломат в Съединените щати Цин Ган. Друг посланик, представителят на китайското външно министерство Джао Лиджан, сподели, че по време на тригодишната комерсиална война американският експорт за Китай е бил по-нисък, в сравнение с през 2017 година Поради това Америка е изгубила 240 000 работни места.

Добре ориентираният „ изстрел в личния крак” на американските основатели на „ китайските санкции” би трябвало да провокира размисъл и измежду създателите на „ съветските санкции”. Днес светът се трансформира в единно пространство за продан на артикули и хрумвания. Блокирането на тази наклонност със забрани и всевъзможни „ стени “ ще бъде извънредно мъчно. На Байдън би трябвало да се напомнят думите на Мао Дзедун: „ Няма какво да се направи, листенцата падат “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР