Пред нощта увеличението на облачността от северозапад ще продължи, но

Пред нощта увеличението на облачността от северозапад ще продължи, но ...

Уикендът идва с облаци и понижение на температурите.


Пред нощта увеличението на облачността от северозапад ще продължи, но до сутринта ще се задържи без валеж. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса.

Утре облачността ще е значителна. Около и след обяд, главно в Северна България и планинските райони, ще започнат превалявания от дъжд. Вечерта ще се усилят и ще обхванат по-голямата част от страната. Преди обяд вятърът от северозапад ще отслабне и до края на деня в повечето райони ще се ориентира от североизток. Дневните температури ще са по-ниски от днешните и преобладаващите максимални ще са между 12 и 17 градуса, съобщи НИМХ.

Над Черноморието облачността ще се увеличава. Вечерта от север ще започнат превалявания от дъжд. Преди обяд вятърът ще е умерен до силен от север-североизток; след обяд ще отслабва и ще се ориентира от изток. Максималните температури ще са между 11 и 14 градуса. Температурата на морската вода ще е 9-10 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще е предимно облачно и главно в следобедните часове ще има превалявания от дъжд, над 2200 метра - от сняг, на по-ниска височина в Западна Стара планина, където валежите ще са по-значителни. Сутринта северозападният вятър ще отслабне, през деня ще се ориентира от юг-югозапад и ще бъде слаб до умерен. Максималната температура на 1200 метра ще е около 9 градуса, на 2000 метра - около 2 градуса.

Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца.

През нощта срещу неделя и в неделя, 15 март, с усилване на вятъра от изток-североизток, застудяването ще продължи. Ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд, в планините - от сняг, но с понижението на температурите и на места в Северна България, и по високите котловинни полета на Западна, дъждът ще премине в сняг. Има условия на места валежите да са значителни. По старопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

Още през нощта срещу понеделник, 16 март, валежите ще спрат. В понеделник облачността от североизток ще се разкъса, но ще бъде сравнително студено. Вятърът ще остане от изток-североизток, но ще отслабне. Сутрешните температури ще се понижат, а дневните от запад ще започнат да се повишават.
 
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg