Пред news.bg председателят на Сдружение за чиста вода - Ботевград

...
Пред news.bg председателят на Сдружение за чиста вода - Ботевград
Коментари Харесай

Ботевградчани искат отговор от институциите каква вода пият

Пред news.bg ръководителят на " Сдружение за чиста вода " - Ботевград Иван Николов настоя да се знае от къде идва казусът с водата на Ботевград, какви дейности ще подхващат от сдружението след откритата разлика в пробите и ще упорстват ли за нов референдум.

От какъв брой години е казусът с водата в Ботевград?

- Според мен е повече от 20 години. Повече от 20 години Ботевград има проблем не с водоснабдяването, а с некачествената вода, която тече в чешмите на хората. Те несъмнено не си спомнят по кое време са пили вода от чешмата, по кое време са готвили от тази вода. До такава степен сме привикнали, че водата не я употребяваме, че дори не ни прави и усещане. Но в края на краищата аз споделям, че не може в 21 век, 2020-та година ние да се върнем в Средновековието и да носим вода с туби, дамаджани, с шишета и така нататък

Представихте резултати от проби за качеството на водата, които демонстрират нездравословни детайли. От тук нататък какво следва, съгласно Вас?

- Нашите проучвания на водата демонстрираха повишени равнища, съществуване на Ешерихия коли, ентерококи. От тук натам нашите благоприятни условия са единствено посредством публичен напън, посредством публично разискване, диспути, ние да влияем върху управлението на общината, институциите, които са виновни за качеството на водата, която хората си заплащат, в действителност да вземат незабавни ограничения, в най-кратки периоди да се изготви една стратегия с ясно написани периоди по кое време, по какъв начин и какво ще се случва, с цел да може, уповавам се, в близко време хората на община Ботевград да получават качествената вода, за която си заплащат.

Инициирате референдум, събрахте нужните подписи за осъществяване на локалното допитване. Какво се случи, за какво съгласно вас този референдум не се състоя?

- Този референдум не се състоя, тъй като във втория въпрос съществуваше една думичка- да " задължи " общината да изготви стратегия, която да стартира в границите на една година за приемането на качествена вода. Думичката задължава, съгласно мен, тормози управлението на община Ботевград, тъй като никой не се съмнява, че това ще бъде един бърз и лек развой. Но в края на краищата главният приоритет на общината, на институциите, това в здравето на хората. А водата е един от най-важните съставни елементи, както въздухът и така нататък Така, че съгласно мен думичката " задължава " тормози управлението на общината и хората, които са призвани освен да ръководят, само че и да служат на техните гласоподаватели, с цел да не се организира този референдум.

А от къде идва казусът и това, че са принудени хората да пият мръсна вода с нездравословни детайли, остарялата мрежа, водоизточникът ли е нечист? Няма средства общината да влага в чистата питейна вода?

- Според мен казусът е първо несъответствуващият водоизточник и второ това, че водата не се пречиства по този начин, както би трябвало. Не се хлорира, не минава през пречиствателни станции. Нямам друго пояснение.

Имате ли пречиствателни станции до водоизточника язовир " Бебреш ", който сега е единственият ви водоизточник?

- Има и някакви по-малки водохващания, само че те са с доста дребен %. Мога да кажа самоуверено, че в едно предходно време се построиха скъпоструващи пречиствателни станции. Не се ангажирам да приказвам за плановете, за средствата, само че много пари се вложиха в пречиствателни станции. Така или другояче не се получи мечтаното качество и мечтаният резултат. Имаше доста спекулации, че са енергоемки, че не работят постоянно, че по този начин се пускат единствено, когато би трябвало да бъде тествана водата, не мога да кажа такова нещо. Факт е, че пробите, които ние взехме демонстрираха едно неприятно качество на водата.

А държавните институции вземали ли са проби? Какви са техните резултати?

- Те са длъжни. Напоителни системи, ВиК асоциациите, РЗИ вземат проби на техните графици. Те имат това условие, това обвързване. Интересно е, че до момента пробите постоянно са били положителни.

Как си обяснявате това разминаване с вашите проби?

- Това е тематика за размисъл, само че факт е, че до момента пробите са показвали, че водата, която ние получаваме дава отговор на условията. Не съм специалист, не мога да разясня къде е разминаването. Това би трябвало да го създадат виновните институции.

Какво от тук насетне следва за жителите на Ботевград в борбата им за чиста питейна вода?

- Предстои им този публичен напън, който само можем да създадем. Не сме мислили още. Може в един миг отново да помислим за референдум, само че той няма да е необходим, в случай че след такива публични разисквания общината в действителност изготви една стратегия, показа я и каже, че ще направи това, това,това и ще получавате вода, за която плащате -чиста питейна и вкусна вода.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР