Пред нас са Гърция и Кипър България продължава да бъде

...
Пред нас са Гърция и Кипър България продължава да бъде
Коментари Харесай

България е на пето място в ЕС по дял на лошите кредити

Пред нас са Гърция и Кипър

България продължава да бъде измежду страните в Европейски Съюз с най-голям дял на необслужваните заеми. След финансовата рецесия и краха на КТБ делът им бе достигнал 20% и макар стрес тестванията на банките и подхванатите ограничения, равнището им към момента е обезпокоително високо, написа в. Сега.
Към юни 2017 година брутните необслужвани заеми са 12.1% от всички отпуснати заеми и задатъци, което е три пъти повече от междинното равнище за Европейски Съюз - 4.6%, демонстрира работен отчет на Европейската комисия, публикуван в края на предходната седмица. Според него в по-неизгодна позиция са единствено Гърция (с 46.9% неприятни кредити), Кипър (33.4%), Португалия (15.5%) и Италия (12.2%). При неприятните заеми в частния бранш ситуацията е още по-тревожно. България е трета - с 19.2% след Гърция и Кипър.
През последните две години банките у нас почистиха огромна част от неприятните си портфейли, само че страната ни неколкократно бе подложена на критика от Европейската комисия за този проблем. Българска народна банка и финансовото министерство изготвиха в края на предходната година пакет от ограничения за понижаване на проблематичните заеми, които ще бъдат прилагани от тази година. Новите правила плануват банките да заделят повече хранителни запаси, да се увеличи отписването на несъбираеми заеми, да се усъвършенства оценяването на обезпеченията и да се вкарат по-добри практики на обявяване и събиране на данни.
По данни на Асоциацията на банките в България към септември предходната година неприятните заеми към този момент са се свили до 11.7%, или 6.7 милиарда лева, и се приближават до равнището им отпреди рецесията - 10%. Намаление има във всички типове заеми. При фирмените заеми делът на необслужваните е паднал до 14.2%, а при ипотечните - до 7.4%. Статистиката обаче демонстрира, че банките в България имат по-добра степен на покритие с амортизация на необслужваните заеми - 52.8%, до момента в който приблизително за европейските банки е 44.7%.
Преди дни Българска народна банка предизвести комерсиалните банки да внимават с отпущането на жилищни заеми, защото растежът на цените на недвижимите парцели крие опасности. Банките не би трябвало да се подвеждат по повишаването на парцелите и да не ги надценяват, когато отпускат заеми, посъветва централната банка.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР