Пред народния представител Валентин Ламбев жителите на град Килифарево буквално

...
Пред народния представител Валентин Ламбев жителите на град Килифарево буквално
Коментари Харесай

Килифаревци искат градът им да е самостоятелна община

Пред народния представител Валентин Ламбев жителите на град Килифарево безусловно изплакаха тъгата си от дефицита на средства за тяхното обитаемо място. „ Готови сме да станем обособена община, единствено да имаме средства за ремонт на пътищата, на църквата, на моста “, споделиха присъстващите на срещата с депутата.

Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ посети третия по величина град във Великотърновска община като част от поредицата приемни с поданици на региона. Много жители и кметът на града участваха на срещата.
 Килифарево
„ Градът ни се приближава по поданици до други общини в региона, все пак за всичко подвластен от Велико Търново. Има много общини в България, които са с по-малко поданици от нас. Ако станем община, че имаме право да аплайваме по европейски планове, а директните дотации от държават ще са повече “, умно заключиха присъстващите. Те подчертаха, че административно в този момент доста дребни села и махали в Балкана зависят от обслужване в Килифарево. Когато се наложи да се извърнат към общината, бюрократщината е огромна, подчертаха други жителите на Килифарево. „ Общините и кметствата в България са все по-натоварени със отговорности, които не са обезпечени финансово от страната “, разсъждаваха участниците в срещата. Те са подготвени да основат предприемчив комитет и да стартират подписка за референдум за обособяване от Велико Търново.

Най-спешния проблем, който желаят да решат е окаяното положение на моста към Килифаревския манастир. Той е потърпевш при наводненията и през днешния ден компрометираното му положение стопира туристите да посещават светия обект. Самият манастир също постепенно се разрушава, подчертаха локалните хора. Около 850 000 лв. ще коства ремонтът на моста, а планът от години е импортиран в Междуведомствената комисия по бедствия и повреди.

Гражданите желаят да се приключи ремонта на градския храм и от вътрешната страна. Преди години е направена фасадата за 250 000 лв., само че остава вътрешния ремонт аз още 180 000 лв.. Преди изборите ГЕРБ са дали обещание да обезпечат финансиране, само че до ден-днешен това не е станало, оплакаха се миряните.

Мечтата на присъстващите и самодейност на кмета на Килифарево е да трансформира градинката зад читалището в градски парк. Някога на този терен е било остарялото учебно заведение, което изгоряло, а в случай че се смени предназначението на терена, през днешния ден той може да посреща градските тържества или да служи за почивка на жителите.

Валентин Ламбев дава отговор и на въпроси от националната политика. Той показа законодателната активност на „ Българска социалистическа партия за България “. „ Българска социалистическа партия провокира спор в пленарна зала за политиките за хората с увреждания. Това е нашият метод като съпротива да разберем каква ще е политиката, която ще водят ръководещите в обществената сфера и по съответно по отношение на хората с увреждания “, сподели Ламбев. Той напомни, че от Българска социалистическа партия внесоха законопроект за жестомимичния език, посредством който да подобрят връзката на над 250 000 хора с увреждания. Този законопроект не беше позволен до разискване от ръководещите.

„ Българска социалистическа партия поддържа нарастването на минималната пенсия, тъй като колкото и да е малко, въпреки всичко оказва помощ на хората с минимални приходи “, изясни Ламбев. Той изрази несъгласието на партията с отхвърлянето на лявото предложение за преизчисляване на всички пенсии. „ Има метод за нарастване на всички пенсии. Парите ги има от събраните допълнително осигурителни вноски и остатъка от битката с контрабандата “, сподели Ламбев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР