Пред Министерството на земеделието, храните и горите започна протест на

...
Пред Министерството на земеделието, храните и горите започна протест на
Коментари Харесай

Биопроизводители протестират с искане министър Порожанов да подаде оставка

Пред Министерството на земеделието, храните и горите стартира митинг на биопроизводители. Те упорстват за оставка на министър Румен Порожанов и за незабавни промени в нормативната уредба за биоземеделие. Че такива промени би трябвало да има споделиха предходната година и европейските контролни органи, и българската Сметна палата. Целта е да се подсигурява бистрота и сигурност за потребителите, че биопродуктите на пазара са без химия.

Повече от половин година биопроизводители и служители от агроведомството обсъждаха пректонаредбата и най-после тя излезе във тип, който ще докара до банкрут целия бранш, настояват протестиращите. Преди няколко дни МЗХГ направи нови промени, отговарящи на настояванията на биофермерите, само че те са незадоволителни, с цел да тушират недоволството, защото са препоръчани и други промени, които не са съгласувани със бранша.

Биоземеделците упорстват за наказване на отговорните за хаоса и за основаване на Консултативен съвет по биоземеделие, в който проблемите да бъдат обсъждани.

Протестиращите пред МЗХГ са безапелационни, че даже и да получат покана, няма да влязат за диалог с служителите от ведомството, до момента в който нямат гаранция от Министерски съвет, че промени ще има.

Недоволството измежду биофермерите назрява от дълго време поради забавени заплащания и проблематичен разговор с агроведомството. Сегашната обстановка обаче, съгласно тях, граничи с принуда и препирня с целия бранш.

В предаването „ Преди всички “ Стоилко Апостолов - шеф на фондация „ Биоселена “, уточни настояванията на митинга:

„ Виновните да си понесат наказванията. Ние желаеме оставка, те ще решат какви ограничения ще подхващат. Второ - да се ремонтира законодателството, тъй че да дава отговор на европейското, и в тази комисия да бъдат включени представители на сектора. Трето - да се сътвори консултативна комисия по биологично земеделие “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР