Пред Меркел стои нелеката задача да съживи доверието в консервативния

...
Пред Меркел стои нелеката задача да съживи доверието в консервативния
Коментари Харесай

Какво можем да очакваме от четвъртия и най-вероятно последен мандат на Ангела Меркел

Пред Меркел стои нелеката задача да съживи доверието в консервативния блок и да приготви собствен правоприемник

За най-вероятен правоприемник на Меркел се спряга Анегрет Крамп-Каренбауер, общоприет секретар на ХДС. Още по тематиката
Коалиционно държавно управление в Германия ще има

Германските социалдемократи гласоподаваха за присъединение към държавно управление на Ангела Меркел
4 мар 2018
Започва борбата за наследството на Меркел

Тя към този момент уточни собствен възможен правоприемник, като по едно и също време резервира задоволително въздействие, с цел да бъде мощен водач в последните си години отпред
2 мар 2018
Падението на Мартин Шулц: От капитан на тима до запаса на скамейката

Лидерът на социалдемократите се отдръпна от поста си, оставяйки партията в безпорядък, а себе си - без изгледи за продължение на политическата кариера
14 фев 2018
Коалиционните договаряния в Германия приключиха с триумф (обновена)

Договорени са и министерските постове, последното затруднение е социалдемократите да одобрят съглашението
7 фев 2018
Вместо да влезе решително в четвъртия си следващ мандат, Ангела Меркел по-скоро се препъваше по пътя си към него. Това написа през вчерашния ден британското издание на Deutsche Welle, откакто воденият от Меркел закостенял блок (ХДС и ХСС) и социалдемократите (ГСДП) подписаха съдружно съглашение близо половин година след провеждането на парламентарните избори. По пътя на Меркел имаше редица трудности, само че причина за тях значително беше недоволството от статуквото в немската политика в лицето на " неизбежния " канцлер. Това си пролича от резултатите на ХДС - въпреки още веднъж да зае първо място, гласоподавателите наказаха християндемократите с едвам 33% от вота на фона на обичайните над 40%.

Това не е " брак по обич ", разяснява през вчерашния ден съпредседателят на ГСДП и предстоящ министър на финансите в новия кабинет Олаф Шолц по време на конференция преди подписването на съдружния контракт. Формирането на така наречен Голяма коалиция за втори следващ път е повече резултат от политическата невъзможност пред Меркел в сравнение с воля и германците са наясно с това. Четвъртият мандат на канцлера съвсем обезпечено ще бъде и нейният финален, а с това идват доста въпроси.

Последното " ура "

След неуспеха на договарянията за така наречен коалиция " Ямайка " с либералите и зелените, консерваторите на Меркел се видяха принудени да извърнат плочата. Управлението с двете дребни партии се радваше на относително огромно утвърждение измежду гласоподавателите, имайки поради че през осем от последните 12 години властта беше в ръцете на до болежка познатата Голяма коалиция.

" Очевидно, с това съглашение един политически цикъл идва към своя край. Едно потомство политици се приготвя са своето последно " ура ", написа още през януари тази година Томас Клайне-Брокхоф от американския German Marshall Fund. Тогава консерваторите и ГСДП към момента опиваха почвата пред себе си, само че сигналите бяха ясни.

По време на конференцията през вчерашния ден Меркел се опита да разсее негативизма към съглашението и обърна внимание, че промени са планувани и те към този момент се случват в разнообразни области. Канцлерът акцентира също, че болшинството от постовете в кабинета ще бъдат заети от нови лица - от остарелия кабинет са само самата тя и министърът на защитата Урсула фон дер Лайен.

Според анализатора от Европейския съвет по външна политика (ECFR) Йозеф Янинг новите попълнения са единственият късмет на Меркел да върне доверието в консерваторите и да убеди гласоподавателите, че новата коалиция няма да донесе единствено още от същото. " Тя би трябвало да ги остави да блеснат, да ги остави да внесат нововъведения по метод, който не е тесногръд, а в интерес на тима. Ако направи това, ще остави впечалтението, че нови неща се случват ", разяснява Янинг пред DW.

Темата, с която Меркел може да се разпознава през новия мандат, е Европа, счита още анализаторът. " Тя ще би трябвало да показва, че може да съживи Европа като концепция и имам вяра, че е сериозна в опитите си ", прибавя Янинг. За желанията на Меркел приказва част от заглавието на дългото 177 страници съдружно съглашение - " Нов подтик за Европа ". Канцлерът досега е коментирала, че новото държавното управление поддържа концепцията на френския президент Еманюел Макрон за промяна на Европейски Съюз - за основаване на европейски валутен фонд и капиталов бюджет, само че елементи към момента липсват. Според източници на Politico Берлин и Париж са в непрестанна връзка по тематиката.

Но за Янинг четвъртият и най-вероятно финален мандат на политическия деец ще е най-малко ненапълно сполучлив, в случай че тя съумее да задържи " сътрудниците по насила " дружно през този мандат, а безусловно сполучлив - в случай че приготви правоприемник, който да завоюва победа за консерваторите на изборите през 2022г. Без евро в България
Германското издание Die Welt разгласява два материала в последните дни свързани с присъединението на България в еврозоната. Единият от тях е изявление с министъра на финансите Владислав Горанов, а вторият - просторен разбор по отношение на възможностите на страната ни да одобри еврото. " Отвъд тръжествените полтически речи даже някои високопоставени представители на страната и бизнеса признават, че на страната ѝ би трябвало още време ", написа създателят на текста Франк Щокер в превод от mediapool. От разбора на Щокер излиза наяве, че страната има задоволително постоянна финансова политика това да се случи, само че безконечната тематика - корупцията (в частност в правосъдната система), пречи на упоритостите за приемане на еврото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР