Пред лицето на най-голямата криза за сигурността в Европа след

...
Пред лицето на най-голямата криза за сигурността в Европа след
Коментари Харесай

Има ли реална опасност Русия да използва ядрено оръжие в Украйна?

Пред лицето на най-голямата рецесия за сигурността в Европа след Втората международна война, НАТО стои по-обединен от всеки път - това е посланието от срещите в Брюксел на Алианса и съдружниците на Украйна. Освен предизвестие към Русия, от военния алианс потвърдиха подготвеност да защитят всеки сантиметър от територията на страните членки, че НАТО няма да се поддаде на нуклеарен шантаж и че са подготвени на корав отговор.

Чуваме за нуклеарната опасност от началото на спора в Украйна и тя циклично се повтаря. Но последната седмица нуклеарната изразителност доста се ускори и породи известни страхове измежду хората. Това ни накара да погледнем по-детайлно на рисковете.

Въпреки сериозните поръчки от страна на Русия към НАТО, опасността не е повишена. Дори противоположното - тя се прави оценка от специалистите по-скоро като оскъдна. Само един образец - като първа индикация, че е допустима използването на нуклеарно оръжие, Америка и Западът щяха да изтеглят дипломатическите си представителства от Украйна. Нищо сходно не се случва.

Значителният триумф на Украйна и връщането на доста територии под неин надзор, провокираха масирани ракетни удари против Киев и други градове. Това още веднъж възобнови нуклеарната изразителност, която пък ускори страховете, че, притиснат в ъгъла, Путин ще бъде заставен да прибегне до потреблението на нуклеарно оръжие. Но дали това би било излаз за Русия? И до какъв брой е действителна нуклеарната опасност?

" Искам да припомня, че нашата страна също разполага с разнообразни оръжия за заличаване, а в някои области даже по-модерни от тези в страните от НАТО. И в случай че териториалната целокупност на страната ни бъде застрашена, ние без подозрение ще използваме всички средства, с които разполагаме, с цел да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф ", съобщи Владимир Путин в речта, с която.





" Ядрената изразителност на Русия е рискова, безразсъдна и те знаят, че в случай че употребяват нуклеарно оръжие против Украйна, това ще има тежки последствия. Също по този начин знаят, че нуклеарна война не може да бъде завоюва и в никакъв случай не би трябвало да се стартира ", отовори генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.





Колкото и да е парадоксално, точно военните специалисти, които постоянно калкулират и най-малкия риск, одобряват че Путин не би извършил заканите си. Според военачалник Съби Събев от Съюза на офицерите от запаса " Атлантик ", вероятността е съвсем нулева.

А военният историк Камен Невенкин разяснява, че с тези изявления Путин повдига напрежението

" Създава нерешителност всеобща, нерешителност у хора, които не разбират… психическата щета, която нанася на така наречен противников страни е доста по-голяма, в сравнение с в случай че прибегне към съответно приложимост на нуклеарно оръжие ", сподели той.

Първият мотив може да се открие в стратегическите документи по сигурност и защита на Русия. Там тя позволява опцията да използва първа нуклеарно оръжие, само че единствено при заплаха за самото битие на съветската страна.

След разпадането на Варшавския контракт, Русия осъзнава, че НАТО стартира да взима превес и въоръжените им сили не са равностойни. Затова включва в доктрината си опцията да употребява нуклеарно оръжие като превантивна възпираща мярка.

" Което Путин периодическа го споделя, т.е., той следва тази теория - " недейте по този начин, доста ни биете към този момент, почваме да се тормозим, ще вземем да го натиснем това аленото копче до шкафа с водката ". Колкото и да е парадоксално, това говорене е част от доктрината ", разяснява Невенкин.



Но включването на ултрарадикалите като Кадиров, Пригожин и Суровикин във военното ръководство основава основателни паники. Те сигурно стават причина да се ускори вниманието на съдружниците на Украйна. Но макар засилената реторика и от двете страни, в нито един миг не става дума за стратегически нуклеарни оръжия с огромен обсег и мощ. Смята се, че използването им е невъзможна.



Българска национална телевизия: Все отново копчето не е едно и не е в спалнята на Путин

Камен Невенкин - Не е копче, а е куфарче и се надяваме, че не е в спалнята на Путин.

" Има нагледно казано три нуклеарни куфарчета - едно в Путин, второто в министъра на защитата и трето в началника на генералния щаб, военачалник Герасимов. Всички те би трябвало да дадат единодушието си. Те се съхраняват в хранилища, тези хранилища са ясно по този начин локирани къде се намират средствата … всичко това се следи, това е една подготовка, която се вижда ", прецизира ген. Съби Събев.

А и изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, без значение дали от подводници или бомбардировачи, може да се блокира във всеки един миг с стандартни, не нуклеарни оръжия. Употреба на стратегически нуклеарни оръжия се разиграва само от пропагандни неофициални източници. Когато играчите на огромната политическа и военна сцена приказват за нуклеарни оръжия, постоянно става дума за тактически.

" По отношение на тактическите нуклеарни средства, т.е. средствата с дребна мощ, там към този момент въпросът опира до командващия примерно съответната формация, … отново с решението и на министъра на защитата и на началника на генералния щаб. Но този, който би трябвало да натисне копчето към този момент е последният във веригата и не е несъмнено, че в тази верига, всички ще изпълнят заповедта. Защото не на всички им се умира ", изясни ген. Съби Събев.



Въпреки че обсегът и мощността им биха били дребни, резултатът даже от еднократно изстрелване за Русия би бил гибелен. За това предизвестяват от началото на войната в Украйна Европейски Съюз и най-много НАТО, които към този момент непосредствено ще се включат в спора.

" Вие споменахте за посланието и на НАТО, и на Съединени американски щати, че това няма да остане без отговор. И най-вероятно отговорът ще бъде стандартен, а не огледален, с потреблението на нуклеарно оръжие ", сподели ген. Съби Събев.

Русия разполагат с извънредно огромен брой високоточни оръжия и това може да бъде удар с стандартни оръжия по нуклеарни силози и подводници, споделя Камен Невенкин.

" Не е нужно да се нападна силоз с нуклеарна ракета …. задачите са авансово заложени, просто остава избор на оръжие. Другият сигнален вид е мощен удар по съветските войски в Украйна, по-вероятно въздушен ".

" Реално съветската войска, която в този момент се намира на окупираната територия на Украйна може да бъде тотално разрушена ", счита ген. Събев.

Другият вид е, да създадат индикативен удар по черноморския флот. Той от е няколко десетки кораба и те с наличните средства са в положение до го унищожават целия за към час, разяснява Камен Невенкин.

Българска национална телевизия: Това Путин и неговите генерали знаят ли го?

Камен Невенкин - Те знаят, че са безусловно неравностойни във военно отношение на НАТО.



" По отношение на стандартните въоръжени сили, НАТО има неведнъж предимство по повод пред тези на Руската федерация, ние видяхме, че Русия в действителност толкоз обезсили сухопътните си войски в Украйна, че надали не би трябвало да ги възвръща още веднъж. Въоръжението е някъде към 50% действително ликвидирано ", добавя ген. Съби Събев.

При приложимост на нуклеарно оръжие Русия евентуално ще бъде изключена от съвета за сигурност на Организация на обединените нации, опасност, която носи и други последици. Според ген. Съби Събев - Всички ще я жигосат като нуклеарен терорист в света. А съгласно Камен Невенкин - допустима реакция е Путин да бъде персонално умишлен за терорист от ранга на Осама Бин Ладен.

Българска национална телевизия: Тоест, физически да се разправят с него?

Камен Невенкин - Да, физически да бъде премахнат. Защото той е един от тези, които биха разпоредили, няма кой различен да разпореди такова нещо, не е в компетенцията на никой различен. Така че той мигновено, в случай че това се случи, той бива умишлен за интернационално търсен терорист, което при наличната система на разузнаване и на сателитно наблюдаване... просто ще му остане един прекомерно къс живот на аскет.

" Руският президент се пробва по този начин да успокои тези ястреби в неговото близко обграждане, че нуклеарната алтернатива, несъмнено той не е изговаря директно, само че нуклеарната алтернатива още не сме стигнали до нея. Затова аз споделям, че вероятността е оскъдна ", още веднъж акцентира военачалник Събев.

Предстоят планувани учения и от двете страни, за потребление на нуклеарно оръжие. Ежегодни и за двете страни. Но в изискванията на нарастващ боен спор, може и да подвигат малко градуса на напрежение. Но смисълът им би трябвало да е възпиращ.

Вижте още в репортажа

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР